Aktuálníletáky.cz   

Kaufland akční­ leták online : Grilovací sezona

Platnost od 25.4. do 1.5.


Grilovací sezona - strana 10










     

Grilovací sezona - strana 10

RECEPTY V kuchyni jsem jako ve vodě! yba r Zapečené brambory s rybami a krevetami Dušené sardinky Potřebujeme: 50 g rozinek 3 lžíce dezertního vína marsala 4 lžíce olivového oleje 230 g cibulek k nakládání 2 nakrájené stroužky česneku 1 lžíci nadrobno nakrájené čerstvé šalvěje 4 velká rajčata, oloupaná a nahrubo nakrájená 150 ml rybího nebo zeleninového vývaru 2 lžíce octa aceto balsamico 450 g vykuchaných sardinek 4 lžíce černých oliv bez pecek 4 lžíce pražených piniových oříšků 2 lžíce nadrobno nakrájené petrželky plátky citronu na ozdobu • • • • • • • • • • • • • • Postup: Rozinky dáme do misky, zalijeme marsalou a necháme je namočené zhruba hodinu. Potom je scedíme a jak marsalu, tak rozinky uschováme k dalšímu použití. V hrnci rozehřejeme olivový olej. Přidáme cibulky a opékáme je na mírném ohni zhruba 15 minut dozlatova. Přidáme česnek a šalvěj a opékáme je další minutu. Vmícháme rajčata a opékáme je 2–3 minuty. Přilijeme rybí nebo zeleninový vývar, ocet a odloženou marsalu, hrnec přikryjeme pokličkou a pokrm zvolna dusíme 25 minut. Do hrnce dáme sardinky a dusíme je 2–3 minuty. Přidáme rozinky, olivy a piniové oříšky a zahříváme ještě 2–3 minuty. Hotový pokrm rozdělíme do talířů, posypeme nakrájenou petrželkou, ozdobíme plátkem citronu a podáváme. Pramen a foto: Špalíček receptů – Ryby a plody moře, Nakladatelství SLOVART Potřebujeme: 1 lžíci rostlinného oleje 1 malou cibuli, nakrájenou nahrubo 2 nahrubo nakrájené stroužky česneku 2,5 cm nahrubo nakrájeného čerstvého zázvoru 2 velká rajčata, oloupaná a nakrájená nahrubo 150 ml rybího vývaru 1 lžíci středně pálivé kari pasty 1 lžičku mletého koriandru 400 g cizrny z konzervy 750 g filé z tresky, nakrájeného na větší kousky 4 lžíce nahrubo nakrájeného čerstvého koriandru 4 lžíce bílého jogurtu sůl a pepř rýži basmati, vařenou v páře jako přílohu plátky limetky na ozdobu • • • • • • • • P t Postup: V rendlíku rozehřejeme olej, přidáme cibuli, česnek a zázvor a opékáme je za stálého míchání 4–5 minut doměkka. Cibuli, česnek a zázvor rozmixujeme, společně s rajčaty a rybím vývarem na hladkou kaši. Rozmixovanou hmotu nalijeme do rendlíku, přidáme kari pastu, mletý koriandr a cizrnu a důkladně promícháme. Omáčku zvolna vaříme zhruba 15 minut do zhoustnutí. Přidáme kousky ryby a vaříme je 5 minut. Maso musí být křehké, nesmí se však rozpadat. Rendlík odstavíme a pokrm necháme 2–3 minuty stát. Vmícháme čerstvý koriandr a jogurt. Pokrm osolíme a opepříme a podáváme s rýží basmati a plátky limetky. Pramen a foto: Špalíček receptů – Ryby a plody moře, Nakladatelství SLOVART Brn10, OZa10 / AMO10, APO10, AVY10, AJV10, CB10, Kla10 / - • • • • • • • • •• • • • • • • • • • • • • P t Postup: Ve velkém rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme do něj mouku a práškovou hořčici a směs zahříváme asi 2 minuty. Potom pomalu za stálého míchání přiléváme mléko a vaříme je 2 minuty. Přidáme sýr a necháme jej rozpustit. Rendlík odstavíme a na povrch omáčky položíme potravinářskou fólii, aby se neutvořil škraloup. Brambory vaříme ve slupce v osolené vodě 15 minut, potom vodu slijeme a brambory necháme vychladnout. Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej a opékáme na něm za stálého míchání cibuli zhruba 5 minut. Když cibule změkne, přidáme pórek, mrkev, celer a žampiony a směs dusíme 10 minut. Vmícháme citronovou kůru a ještě krátce podusíme. Do omáčky vložíme zeleninu s houbami, ryby, krevety, petrželku a kopr. Osolíme ji a opepříme a přelijeme do pekáče nebo zapékací misky o objemu 1,7 litru, vymazané máslem. Brambory oloupeme a nahrubo nakrájíme. Promícháme je s rozpuštěným máslem a dáme do pekáče na vrstvu ryb, krevet a zeleniny. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem. Pekáč přikryjeme alobalem a pokrm pečeme v troubě předehřáté na 200 °C (u plynové trouby stupeň 6) zhruba půl hodiny. Odstraníme alobal a pečeme další půlhodinu. Podáváme se zeleninou vařenou v páře. Pramen a foto: Špalíček receptů – Ryby a plody moře, Nakladatelství SLOVART Rýže s lososem Rybí kari s cizrnou • • • • • • • Potřebujeme: 750 g neoloupaných brambor 2 lžíce olivového oleje 1 nadrobno nakrájenou cibuli 1 pórek, nakrájený na kolečka 1 mrkev, nakrájenou na kostičky 1 řapík celeru, nakrájený na kostičky 120 g malých žampionů nastrouhanou kůru z 1 citronu 380 g uzené tresky bez kůže, nakrájené na kostky 380 g filetů z tresky, nakrájených na kostky 230 g uvařených a vyloupaných krevet 2 lžíce nakrájené petrželky 1 lžíci nakrájeného kopru 4 lžíce rozpuštěného másla 30 g nastrouhaného sýra gruyère sůl a pepř v páře uvařenou mrkev, fazolky, cukrový hrášek a kukuřičky jako přílohu Na omáčku: 4 lžíce másla 40 g hladké mouky 1 lžičku práškové hořčice 600 ml mléka 90 g nastrouhaného sýra gruyère Potřebujeme: 2 lžíce másla 1 lžíci olivového oleje 1 nadrobno nakrájenou cibuli 1 nakrájený stroužek česneku 180 g dlouhozrnné rýže 400 ml rybího vývaru 90 g nakrájeného uzeného lososa 180 g nakrájeného masa z lososa, bez kůže 2 lžíce smetany ke šlehání 2 lžíce nakrájeného čerstvého kopru 3 nadrobno nakrájené jarní cibulky sůl a pepř Na ozdobu: plátky citronu snítky kopru • • • • • • • • • • • • • • Postup: V rendlíku rozehřejeme máslo a olej, přidáme cibuli a opékáme ji za občasného zamíchání 10 minut, až změkne, nesmí však změnit barvu. Přidáme česnek a opékáme jej půl minuty. Do rendlíku přidáme rýži a zahříváme ji za stálého míchání 2–3 minuty. Zrnka se obalí tukem a zprůhlední. Přilijeme rybí vývar a důkladně zamícháme. Přivedeme k varu, potom oheň zmírníme a rýži zvolna dusíme 10 minut. Do rýže vmícháme kousky syrového i uzeného lososa. Podle potřeby přilijeme trochu rybího vývaru nebo vody a pokrm dusíme ještě 6–8 minut, dokud ryba i rýže nezměknou a tekutina se nevstřebá. Rendlík odstavíme a do pokrmu vmícháme smetanu ke šlehání, kopr a jarní cibulku. Osolíme a opepříme, rozdělíme na talíře, ozdobíme plátkem citronu a snítkou kopru a ihned podáváme. Pramen a foto: Špalíček receptů – Ryby a plody moře, Nakladatelství SLOVART