Aktuálníletáky.cz   

Kaufland akční­ leták online : Grilovací sezona

Platnost od 25.4. do 1.5.


Grilovací sezona - strana 22










     

Grilovací sezona - strana 22

RECEPTY eta uk C – posel středomořské kuchyně Cuketu hledejte tento týden v nabídce OD Kaufland! Cuketové suflé Potřebujeme: 1 lžíci másla, rozpuštěného 1 1/2 lžíce strouhanky 350 g cukety, nakrájené 125 ml mléka 30 g másla 30 g hladké mouky 85 g sýru gruyère nebo parmezánu, jemně nastrouhaného 3 jarní cibulky, nakrájené nadrobno 4 vejce • • • • • • • • • Zeleninové tian Potřebujeme: 60 ml olivového oleje 500 g cuket, diagonálně krájených na tenké plátky 4 stroužky česneku, prolisovaného špetku muškátového oříšku 650 g brambor 2 červené cibule, nakrájené 60 ml bílého vína 25 g petrželky s rovnými listy, nakrájené 130 g sýra gruyère, nastrouhaného několik malých snítek tymiánu • • • • • • • • • • Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C (plynovou na stupeň 4). Zapékací mísu o rozměrech 15 x 25 cm vymažeme rozpuštěným máslem nebo olejem. Polovinu oleje rozehřejeme na pánvi a přidáme cuketu a polovinu připraveného česneku. Za stálého míchání povaříme 8 minut, aby cuketa změkla. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Rozprostřeme po dně zapékací mísy. Na každém rajčeti nožem nařízneme kříž. Vodu uvedeme do varu, na 20 vteřin do ní ponoříme rajčata (nesmějí se vařit), vyndáme, osušíme a pomocí naříznutého křížku sloupneme slupku. Nakrájíme nahrubo. Rozehřejeme zbývající olej a na mírném ohni asi 5 minut za častého míchání osmahneme cibuli. Přidáme zbytek česneku, rajčata, víno a petrželku. Za stálého míchání 10 minut vaříme, aby se veškerá šťáva vypařila. Cuketu v míse zasypeme sýrem a navrch rozprostřeme rajčatovou směs. Posypeme snítkami tymiánu a pečeme 20 minut, aby se vše prohřálo. Pramen a foto: Skvělá chuť Francie, Nakladatelství PERFEKT Postup: Zapékací mísu o objemu 1,5 litru vymažeme rozpuštěným máslem a důkladně vysypeme strouhankou. Zbylou strouhanku vyklepeme. Cuketu povaříme 8 minut doměkka. Poté ji osušíme a spolu s mlékem vložíme do kuchyňského mixéru. Šleháme do hladkého krému. Pokud nemáme k dispozici kuchyňský mixér, promícháme cuketu s mlékem a pomocí dřevěné stěrky ji prolisujeme přes cedník. Troubu předehřejeme na 180 °C (plynovou troubu na stupeň 4). V hrnci se silným dnem rozpustíme máslo. Vmícháme mouku a připravíme jíšku. Za stálého míchání povaříme na mírném ohni 2 minuty, aniž by jíška zhnědla. Odstavíme a přimícháme cuketové pyré. Dobře promícháme, aby vznikla hladká směs. Vrátíme na sporák a přivedeme k varu. Za stálého míchání povaříme 3 minuty a znovu odstavíme. Přilijeme do mísy, přidáme sýr, jarní cibulku a ochutíme. Umícháme hladkou hmotu, do které všleháme žloutek. V čisté a suché míse ušleháme z bílků pevný sníh. Čtvrtinu sněhu rychle a lehce vmícháme do směsi, abychom ji trochu „nadýchali“. Poté přimícháme zbylý sníh. Směs nalijeme do zapékací mísy a vnitřní okraj obkroužíme prstem. Prst při tom ponoříme asi do hloubky 2 cm (snažíme se přitom nepoškodit vrstvu másla a strouhanky). Díky tomuto snadnému triku suflé během pečení vyběhne a nepřichytí se. Naplněnou formu pečeme 45 minut, aby suflé pěkně vyběhlo a na dotek zůstalo pružné. Jehlicí vyzkoušíme, zda je suflé hotové i uvnitř – měli bychom ji z formičky vytáhnout úplně čistou nebo jen s nepatrným množstvím krému. Pokud je suflé trochu vlhké, můžeme podávat, protože než je doneseme na stůl, bude již hotové. Podáváme ihned. Pramen a foto: Skvělá chuť Francie, Nakladatelství PERFEKT Dušené cukety Cukety po řecku Potřebujeme: 2 lžíce olivového oleje 2 nakrájené červené cibule 1 nadrobno nakrájený stroužek česneku 5 mladých cuket, nakrájených na kolečka tlustá 1 cm 150 ml zeleninového vývaru 1 lžičku nakrájených listů oregana Potřebujeme: 600–800 g cukety 2 velké cibule 4 rajčata 2–3 stroužky česneku 1/2 šálku olivového nebo slunečnicového oleje 60 g strouhaného sýra lžičku tymiánu lžičku rozmarýnu sůl a mletý pepř strouhanku petrželku • • • • • • • sůl a pepř Postup: Na pánvi se silným dnem rozehřejeme olivový olej. Přidáme cibuli a česnek a opékáme při střední teplotě 5 minut, až je zelenina měkká a zlatavá; občas zamícháme. Přidáme cukety a opékáme 4–5 minut, až začnou měnit barvu; často mícháme. Přilijeme vývar, přidáme oregano a podle chuti osolíme a opepříme. Snížíme teplotu a zvolna vaříme asi 10 minut, až se tekutina odpaří. Ihned podáváme. Pokrm se hodí jako rychlá a snadná příloha ke grilovanému masu nebo rybám. Pramen a foto: Velká italská kuchařka, Nakladatelství SLOVART Brn22, OZa22 / AMO22, APO22, AVY22, AJV22, CB22, Kla22 / - • • • • • • • • • • • Postup: Cukety očistíme, seřízneme konce a nakrájíme na 1 cm silné plátky. Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Zapékací mísu vymastíme částí oleje, vysypeme strouhankou, vložíme do ní vrstvu cuket, přidáme vrstvu cibule a rajčat. Vrstvy posypeme kořením, nadrobno nakrájenou petrželkou, osolíme a ochutíme prolisovaným česnekem. Poslední vrstvu posypeme sýrem, pokapeme zbylým olejem. Ve středně vyhřáté troubě zapékáme asi 40 minut. Pramen a foto: Danuše Machovská: Cukety, patisony, tykve, zeleninové saláty, Nakladatelství VYŠEHRAD