Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Chřest, pivo, sele

Platnost od 8.5. do 4.6.


Chřest, pivo, sele - strana 10










     

Chřest, pivo, sele - strana 10

Ná p o je DLOUHÁ PIVNÍ CESTA ČESKÝ CHMEL Chmel otáčivý je vytrvalá popínavá rostlina. Na českém území byly první zprávy o jeho pěstování zaznamenány roku 859. Pro výrobu piva se využívají hlávky z neopylených samičích rostlin. Česká republika patří v  produkci chmele ke světové špičce nejen v  objemu, ale i v kvalitě. Vděčíme za to především klimatickým a půdním podmínkám zejména v Žatecké, Úštěcké a  Tršické oblasti. Nejpěstovanější odrůdou je jemný aromatický Žatecký poloraný červeňák, který je ve světě nejuznávanějším aromatickým chmelem. Další povolené české odrůdy Bor a  Sládek, Premiant, Agnus, Harmonie a Rubín se kvalitou blíží žateckému chmelu a vyhověly podmínce vyššího obsahu alfa-hořkých látek a vyššího výnosu. Používají se především pro druhé chmelení. Zdroj: www.czhops.cz Výroba piva je poměrně složitý proces, který zájemci nejlépe poznají při exkurzi do pivovaru. První fází je tzv. vystírání, kdy se rozemletý slad smíchá s vodou. V druhé fázi, které se říká rmutování, se tato směs zahřívá a  provařuje, aby se rozštěpily sladové škroby na rozpustné cukry. Ve třetí fázi zvané scezování se oddělí slupky z  obilných zrnek (mláto) a  tekutina (sladina – určuje stupňovitost, barvu a chuť piva), která se posléze v mladinovém kotli povaří s chmelem (mladina). Ten dodává pivu typickou nahořklou chuť a vůni. Po přidání kvasinek dochází ke kvašení mladiny a  přeměně cukrů na alkohol a oxid uhličitý. Mladina kvasí ve dvou fázích. První je bouřlivá a rychlá a vychází z ní tzv. „zelené“ pivo. Druhá je pozvolná, a čím déle trvá, tím je výsledné pivo silnější. V poslední fázi se pivo již pouze filtruje a  pasterizuje, což mu dodá průzračnost a trvanlivost. Konečný výsledek závisí zčásti na chmelu a zčásti na sladu. Chmel otáčivý ve formě hlávek samičích květů (chmelové šištice) nebo extraktu má vliv na obsah chmelové pryskyřice (hořkých látek) a tříslovin, které se v  pivu odrazí jako charakteristická chuť, aroma a současně jako konzervant. Slad, tedy naklíčený, sušený a rozemletý ječmen (případně pšenice, v  malé míře také rýže, oves a kukuřice), zase odpovídá za stupňovitost piva a jeho barvu. MNIŠI JAKO PRŮKOPNÍCI Pivo v  dnešní podobě, tedy s  přidáním chmele, začali zhruba ve 14. století vyrábět obchodníci z Flander a z Holandska. Ve středověku se jeho výrobou ve velké míře zabývali také mniši. To oni podstatně zlepšili výrobní proces a  zavedli široké užívání chmele pro zlepšení chuti a  prodloužení trvanlivosti. Vývoj London Gold Wells & Young • původ: Irsko • bal.: 4× 330 ml • cena za 330 ml 31,00 37, archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH Guinness Extra Stout 51* klášterních pivovarů v  českých zemích z  velké části kopíroval vývoj v  okolním světě, narušen však byl v  roce 1948, kdy komunistický režim všechny kláštery postupně zlikvidoval. V  České republice se zachovala výroba klášterního piva pouze v Želivě, na pražském Strahově a v Břevnovském klášteře. Určité výsostné postavení mezi klášterními pivy mají piva trapistická, která dostala jméno podle trapistického řádu. Výroba podléhá přísným předpisům, veškeré produkty musejí být vyrobeny pouze z  přírodních surovin místními mnichy a  v  souladu s  pravidly daného kláštera. Navíc významný podíl z  prodeje tohoto piva musí být použit na charitu. Takových klášterů je na světě sedm – Chimay, Westvleteren, Orval, Rochefort, Achel, Westmalle a La Trappe. Prvních šest se nachází v Belgii, poslední jmenovaný v Nizozemsku. NĚCO SPECIÁLNÍHO Za speciální pivo lze označit každé, jež se vymyká normálu, který v  českém prostředí představuje světlé výčepní pivo, například piva se sníženým obsahem alkoholu nebo cukru, s přídavkem kvasnic a s ovocnými příchutěmi. Obecně je tedy speciální každé pivo, které se vyrábí ze světlého sladu a  ve finální fázi má více než 13 hmotnostních procent alkoholu. Točené speciály jsou většinou výsadou malých rodinných pivovarů, speciální piva prodávaná v lahvi slouží k domácí konzumaci. Asi nejširší nabídku speciálů uvádí pivovar Primátor: English Pale Ale, Weizenbier, Polotmavý (13 hm. %), Exkluziv  (16 %), Rytířský (21 %) a  Double (24 %). Humpolecký pivovar Bernard mezi speciální piva řadí Bernard s  těžkou hlavou OX, Velkopopovický Kozel a Krušovice nabízejí Černé pivo, par- Singha Desperados • původ: Anglie • bal.: 1× 500 ml • cena za 500 ml • původ: Thajsko • světlý ležák • bal.: 6× 330 ml • cena za 330 ml 39,00 47, 17,90 21, • původ: Francie • ochucené pivo s tequilou • bal.: 24× 330 ml • cena za 330 ml 19* 66* 28,50 34, 49* 10 cE1311_08-11.indd 10 EPIKURE 24.4.13 13:18