Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Chřest, pivo, sele

Platnost od 8.5. do 4.6.


Chřest, pivo, sele - strana 14










     

Chřest, pivo, sele - strana 14

Ryby nepoškození, mají-li všechny části těla a jestli se hýbou. Test humří kondice vypadá následovně: zvednete-li humra za krunýř, měl by veslovat zadníma nohama, hýbat ocasem a pokoušet se otvírat klepeta. Kusy, které nepůsobí příliš životaschopně, se ihned zpracovávají. VAŘIT, PÉCI NEBO GRILOVAT? Jakmile maso začne ztrácet průhlednost a  barví se do syté se d s té oranžové, je to známka jeho přílišného stáří. Čerstvost nejlépe poznáte čichem. Uchopte humra za krunýř, několikrát pohněte jeho zadní částí směrem dolů, a jakmile ucítíte nepříjemný zápach rybiny nebo čpavku, můžete si být jisti, že tento kousek má ideální datum spotřeby za sebou. Humr má velmi jemné maso, které se rychle kazí. Připravte ho proto nejlépe ihned po nákupu a  zbytky masa neuchovávejte. Během kuchyňské úpravy nechte humrovi svázaná klepeta, má v nich totiž velkou sílu a byl by schopen vám způsobit bolestivé zranění. Po důkladném odrhnutí kartáčem ve studené vodě se humr nejčastěji usmrcuje vložením hlavou napřed do velkého hrnce s  5 l vroucího vývaru nebo vařící vody (existuje i humánnější přístup, který HUMŘI S LETENKOU Živí humři se na místo určení dopravují letecky při teplotě 2–5 °C. Během transportu musejí mít klepeta zafixovaná gumičkou, aby se navzájem nezranili. Jsou uloženi na vlhčeném papíře v  krabicích z  voskovaného kartonu, které obsahují nachlazený gelový balíček. Proces musí probíhat rychle: humři určení pro MAKRO jsou do 24 hodin po výlovu naloženi do letadla mířícího z  Bostonu do Frankfurtu a  za dalších 16 hodin je zaměstnanci rybí platformy v  Praze ukládají do vivária (tank naplněný mořskou vodou). V  restauracích se živí humři uchovávají v „akváriích“ – bez tohoto způsobu skladování by nepřežili déle než 4 dny. Odborníci důsledně prohlížejí každou zásilku – kontrolují, zda jsou humři čistí, 14 cE1311_12-15.indd 14 SOULAD CHUTÍ A BAREV EPIKURE 23.4.13 10:55