Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Chřest, pivo, sele

Platnost od 8.5. do 4.6.


Chřest, pivo, sele - strana 2










     

Chřest, pivo, sele - strana 2

Ma s n é vý r o b k y KRÁLOVNA UZENIN Šunka zaujímá horní příčky seznamu vybraných lahůdek, její dušená varianta z něj však už sestoupila mezi běžná denní jídla. Bez sušených šunek se neobejdou kvalitní předkrmy, řada italských či španělských hlavních chodů nebo lahůdkové studené mísy. SUŠENÉ ŠUNKY N aši dávní předkové vymýšleli nejrůznější postupy, jak nepřijít o  zbytek úlovku. Jedním z  nejstarších způsobů uchovávání potravy bylo sušení známé již americkým Indiánům či starým Římanům, kteří sušili nasolené maso v  proudícím vzduchu. Pokud se totiž ve svalovině sníží obsah vody na určitou hladinu, mikroorganismy nemají šanci v  něm bujet. Podobným způsobem se maso suší dodnes. K  předním výrobcům sušených šunek patří Itálie. Stálicemi na zdejším šunkovém nebi jsou Parmská šunka a  řada šunek toskánských, z  nichž nejznámější je San Daniele z oblasti Friuli. Obě se pyšní chráněným označením původu. 2 cE1311_02-05.indd 2 PARMSKÁ ŠUNKA Prosciutto di Parma se smí vyrábět pouze v  okolí Parmy mezi řekami Taro a  Baganza, kde jsou ideální klimatické podmínky pro zrání šunky. Ta vzniká jako 100% přírodní produkt z  prasat krmených mimo jiné syrovátkou, díky níž je jejich maso jemné a  nasládlé. Je však také poměrně tučné, protože zdejší vepři nežijí ve výbězích, ale zavření ve vepřínech. Nasolená šunka z  částečně lisované vepřové kýty bez kosti musí zrát minimálně 12 měsíců v proudu čerstvého vzduchu. Kromě čisté mořské soli se do ní nesmějí přidávat žádná aditiva. Má lehce nasládlou chuť a pod kůží tenkou vrstvu tuku. Označuje se pěticípou srdcovou korunou na kůži (La Corona Parma) a krájí se ručně na tenké plátky. PARMSKÁ ŠUNKA EPIKURE 23.4.13 10:51