Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Chřest, pivo, sele

Platnost od 8.5. do 4.6.


Chřest, pivo, sele - strana 21










     

Chřest, pivo, sele - strana 21

PROSECCO OSVĚŽÍ PO CELÝ ROK Málokterý nápoj si člověk s radostí dopřeje na rozpálené pláži i po lyžování. Italské Prosecco však dokáže zaujmout v každé roční době a v nejrůznějších podobách. P rosecco je stejně všestranné jako region Veneto, kde se vyrábí. Oblast leží 50 km od Benátek v  kopcích provincie Treviso, přibližně uprostřed mezi plážemi a  sjezdovkami. Nejkvalitnější hrozny se pěstují na vinicích mezi městy Conegliano a  Valdobbiadene. Réva roste v  nadmořské výšce mezi 50 a 500 metry na nejslunnějších částech kopců, jejichž severní strana je většinou pokryta lesy. S  menší intenzitou se odrůda Prosecco pěstuje také na mírných svazích provincie Padova. Oblast zahrnuje asi patnáct obcí a  má rozlohu přibližně 20 000 hektarů, z  toho zhruba na 5000 hektarech se pěstují hrozny D.O.C.G. kvality (garantovaná kontrola jakosti a  příslušnosti k  danému regionu). Z  nich si výsostné postavení udržuje vinná réva z  extrémně strmých svahů oblasti Cartizze. ZA VŠÍM HLEDEJTE GLERU Termínem Prosecco byla odpradávna označována odrůda vinné révy rostoucí na severovýchodě Itálie. Vlivem konkurenčního boje a  ve snaze ochránit kvalitu stejnojmenného produktu se italské Ministerstvo zemědělství rozhodlo vinnou odrůdu přejmenovat a  jako Prosecco označit pouze oblast, kde se daná vinná réva pěstuje. Zajistilo tak zdejšímu nápoji značku chráněného původu. Odrůda s  velkými okrouhlými bobulemi zlatožluté barvy tedy od roku 2010 nese název Glera. Kromě ní může být při výrobě Prosecca použito maximálně 15 % hroznů z odrůd Verdiso, Perera, Bianchetta, Pinot a Chardonnay. První zmínky o  výrobě šumivého vína v této oblasti pocházejí z více než 200 let starých pramenů a  vypovídají především o dodržování ruční sklizně hroznů v maximálním objemu 13 500 kg na jeden hektar a o jejich šetrném lisování (ze 100 kg hroznů se získá maximálně 70 litrů moštu). Mošt se následně nechá odpočinout v  chladu v  nerezových tancích, kde se oddělí od kalu, přidají se do něj kvasinky a dochází k fermentaci. Základní víno se dále míchá s dalšími víny v daném poměru a v uzavřených nerezových tancích po přidání cukru a  kvasinek kvasí podruhé. Přitom vzniká oxid uhličitý projevující se později ve formě bublinek. Pravé Prosecco se vyznačuje světle žlutou slámovou barvou, příjemnou vůní a  lahodnou, ale suchou chutí s vyváženou kyselinkou a lehce nahořklým tónem. ZAMÍCHAT A PROTŘEPAT Prosecco, ať už v  šumivé, nebo v  perlivé formě, by se mělo podávat chlazené o teplotě 6–8 °C v sektové sklenici tulipánového tvaru. Nezastupitelnou roli hraje nejen jako aperitiv, ale také jako součást míchaných nápojů. Mezi ty nejznámější patří například drink s  názvem Bellini, skládající se z  broskvového pyré, ledové tříště a Prosecca. U zákazníků je oblíben zejména v  letních měsících – stejně jako 21 cE1311_20-23.indd 21 23.4.13 10:57