Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Chřest, pivo, sele

Platnost od 8.5. do 4.6.


Chřest, pivo, sele - strana 7










     

Chřest, pivo, sele - strana 7

S elata mají dlouholetou gastronomickou tradici – na nespočet způsobů je zpracovávali již obyvatelé starého Říma. Nejoblíbenější a  nejchutnější jsou tzv. mléčná selata krmená výhradně mateřským mlékem. Porážejí se zhruba od šesti týdnů a později, běžně dostupná selata jsou stará přibližně 70  dní. S  věkem souvisí i  jejich hmotnost, která se pohybuje mezi 4–25 kg. Tradičně největší odbyt mají selátka v období vánočních a  velikonočních svátků i během letních měsíců, kdy se opékaná na rožni stávají zlatým hřebem zahradních slavností. Jsou však k  dostání celoročně, porcovaná, či celá, v  chlazené i  mražené podobě, takže si jejich jemné maso můžete dopřát kdykoliv. PEČENÉ NA ROŽNI Oslavy ve větší společnosti jsou ideální příležitostí pro rožnění selete. Dvacetikilový kus nasytí 20 strávníků a zbudou i  přídavky pro hladovější. Pro dokonalý výsledek a  ovace hostů je zapotřebí před samotným rožněním provést několik přípravných kroků. V  první řadě prospěje naložení selete do solného nálevu, případně ho lze pomocí injekční stříkačky „naočkovat“ připravenou směsí vody, soli a  koření. Sele se pak napíchne na rožeň, potře se připravenou marinádou a  vloží se nad žhavé uhlí. Intenzitu žáru je třeba pečlivě kontrolovat, aby se maso na povrchu nespálilo. Nutné je také průběžné potírání marinádou – maso tak vstřebá její chuť a kůže navíc zůstane vláčná. Základem je vždy olej, k  němuž se přidávají další ingredience podle chuti: pepř, česnek, paprika, sladká paprika, chilli, bylinky, med, kmín, hořčice nebo černé pivo. VYUŽITÍ V KUCHYNI Grilované selátko je oblíbenou lahůdkou, pokud však netoužíte sezvat na hostinu celé sousedství, můžete sáhnout po naporcovaném selečím mase. Jednotlivé části ukrývají široký kulinářský potenciál a  pohodlně se vejdou do každé trouby, pánve i na cestovní gril. Na minutkovou úpravu se skvěle hodí kotlety s  kostí, které mají libové a  křehké maso. Ochutit je lze jednoduše solí a  pepřem, sáhnout můžete i  po česneku, chilli papričkách nebo čerstvých bylinkách. Pro pečení v troubě jsou vhodné zadní pečeně i  celý hřbet, jež můžete před úpravou na několik hodin naložit do marinády. Dušená selečí plec na kmíně podávaná s domácím knedlíkem a zelím vtiskne sváteční (a méně tučnou) podobu české národní specialitě. Plec se výborně hodí i na pečení, stejně jako kýta a krkovice. U těchto částí selete opatrně nařízněte kůži dvěma směry, aby na povrchu vznikly malé čtverečky – do nich vetřete směs koření a  sůl a  nechte nejlépe přes noc odležet. Během pečení je třeba maso polévat pivem nebo marinádou na bázi oleje, aby kůže nevyschla a  neztvrdla. Vykostěnou zadní pečeni, bůček a hrudí lze výborně využít pro přípravu rolád a  žebírka se ve společnosti dobré marinády a grilu hravě stanou hitem každého barbecue. HODNĚ CHUTI, MÉNĚ TUKU Selečí maso nabízí ve srovnání s  vepřovým řadu předností – je světlejší a  křehčí, má jemnější chuť i  vůni a především obsahuje výrazně méně tuku ve svalovině i v podkoží. MRAŽENÉ Selečí pečeně s kostí Selečí kýta s kostí • původ: Německo • vakuově baleno • bal.: cca 3,2–4,2 kg • cena za 1 kg • původ: Česká republika • vakuově baleno • bal.: cca 1,5 kg • cena za 1 kg 139,90 160, 213,90 245, 89* 99* MRAŽENÉ V NABÍDCE: Sele celé syrové • bal.: 12–15 kg • cena za 1 kg 135,00 155, OBJED NÁVEJ TE U VED OUCÍH O ODDĚL ENÍ MASA Selečí plec s k., kůží a kolenem Selátko 25* Sele lákované Sele uzené • bal.: 15–30 kg • cena za 1 kg • bal.: 15–30 kg • cena za 1 kg • původ: Německo • vakuově baleno • bal.: cca 4–5 kg • cena za 1 kg 119,90 137, 149,90 172, 215,00 247, 89* 39* 25* • původ: Česká republika • vakuově baleno • bal.: cca 1 kg • cena za 1 kg 169,90 195, 39* SVĚTOVÉ VARIACE Selečí bok bez kosti rolovaný • původ: Česká republika • vakuově baleno • bal.: cca 1,5 kg • cena za 1 kg archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH Grilované sele je oblíbenou pochoutkou po celém světě. Na Sardinii se nazývá „porchetto“ a nesmí chybět na žádné vesnické slavnosti. Ochucuje se čerstvými divokými bylinami a  pozvolna se peče nad rozpáleným dřevěným uhlím – výsledkem je delikátní, křehké, dorůžova upečené maso ukryté pod křupavou kůrčičkou. V Číně se pečené sele připravuje potřené směsí pikantních omáček a  aromatického koření. S  oblibou se selátka rožní v  Portugalsku, na Filipínách a také na jihu Spojených států. 138,90 159, 74* 7 cE1311_06-07.indd 7 25.4.13 10:56