Aktuálníletáky.cz   

Globus leták - aktuální akční letáky Globusu : Sekačky, nůžky, kultivátory

Platnost od 23.5. do 29.5.


Sekačky, nůžky, kultivátory - strana 2










     

Sekačky, nůžky, kultivátory - strana 2

ZPÁTKY V ČASE ZAVAŘUJEME! ZAVAŘOVÁNÍ A KONZERVOVÁNÍ, PRAVIDELNÁ LETNÍ ČINNOST NAŠICH BABIČEK, SE VRACÍ V PLNÉ SLÁVĚ. PŘISPÍVÁ K TOMU MIMO JINÉ TREND BIOPOTRAVIN. POKUD SI TOTIŽ OVOCE A ZELENINU SAMI VYPĚSTUJETE I ZAVAŘÍTE, MÁTE DOKONALÝ PŘEHLED O TOM, CO VLASTNĚ JÍTE. V GLOBUSU PAK NAJDETE VŠE, CO VÁM USNADNÍ PRÁCI. „N astalo léto, nastalo zavařování,“ píše autorka slavné knihy Vejce a já Betty MacDonaldová. V  kapitole nazvané Zavařovací hrnec alias Pekelný stroj rouhačsky tvrdí, že „nakládání a  zavařování je duševní porucha, právě tak jako každá jiná forma hromadění věcí.“ Nenechte se však autorčinou vtipnou averzí k  této činnosti odradit. Výsledky zavařování mohou být báječné, jen to chce vědět, jak na to. Kdo jednou ochutnal povedený domácí kompot nebo opravdovou malinovku, ví přesně, o čem je řeč. Léto v zimě ožije Možná vám jde jen o to, abyste uchovali sezonní potraviny nebo zahradní a lesní přebyt- ky na zimu a  obvykle si vystačíte s  prostornou mrazničkou. Pokud jste se ale až do této chvíle spoléhali na „ukládání k ledu“ či sušení, mohlo vám snadno uniknout, že žádná z těchto činností nenabízí neopakovatelnou alchymii zavařování. Pohled na vyrovnané různobarevné sklenice ve spíži vás určitě uspokojí stejně jako fotografie z exotické dovolené. Trpíte-li obavou, že ostružinové zavařenině a  křupavým nakládaným okurkám své babičky nemůžete konkurovat, i  kdybyste se rozkrájeli, jste na omylu. Záleží na tom, jak se k celé věci postavíte. Základem všeho je nadšení, dobré suroviny a  kvalitní recepty. I  když vás zatím poklady ve sklenicích zásobuje někdo z  příbuzenstva, zajímejte se také o  tajemství přípravy a  přiložte občas Generálka Než se dáte do práce, podívejte se na internet. I tady uvidíte, že zavařování je spolu s dalšími rukodělnými činnostmi opravdu v kurzu. Přehledně rozdělené stránky podle druhů ovoce a zeleniny najdete na www.zavarovani. info. Spoustu zajímavých tipů objevíte i na www.azrodina. cz/3453-zavaritcisusituschovat. Nejen na zavařování vás naladí stránky clanky.vareni.cz/kouzlo-zavarovani. 2 Praha-Černý Most Tato nabídka platí od 23. 5. do 5. 6. 2013 V dobách, kdy se lidem kdy o chladničkách či mrazničkách ani nes nilo, se potraviny uchovávaly v sušeném stavu a maso se udilo nebo nakládalo do sol i. Vše se změnilo v roce 1795, kdy byl vyn alezen způsob sterilizace potravin. S převratnou novinkou přišel francouzský kuchař a cukrář Nicollas Apert, a výrazn ě tak zjednodušil zimní plnění spíží. Nejpr ve se zavařovalo do plechových konzerv , spolu s rozšířením skleněných zavařovaček zahájila praktická kratochvíle vítězné taž ení do většiny domácností. ruku k  dílu. Třeba se postupně vypracujete natolik, že se vaše domácí okurky stanou pojmem v  širokém okolí. Až budete v  zimě dělat poháry s  jahodovým kompotem nebo slepovat linecké koláčky rybízovou zavařeninou, prožijete znovu báječné slunné dny strávené na chalupě. To je také jedna z funkcí zavařování – uchovat nejen pokrm, ale i  vůni a  náladu letních chvil. A  pravým bonusem je jistota, že rodině neservírujete náhražky ani zbytečné konzervanty.