Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Hovězí steak

Platnost od 5.6. do 3.7.


Hovězí steak - strana 16










     

Hovězí steak - strana 16

Ma s n é vý r o b k y NARÁŽENÍ KLOBÁS: Střívka jsou k  dostání solená nebo naložená ve slaném láku. V  každém případě je musíte omýt vodou (9), a v případě potřeby rozvázat. Ochucenou masovou hmotu umelte v  mlýnku na maso (10). Pro hrubozrnnější klobásy můžete maso také nakrájet; chcete-li naopak velmi jemnou náplň, zpracujte ji v  kutru. Abyste zjistili, zda má hmota správnou konzistenci i  chuť, utvořte z  ní karbanátek a usmažte ho na pánvi (11). Pokud je to třeba, hmotu ochuťte nebo přidejte tuk. Potom opatrně navlékněte střívko na hubici narážky (12). Klobásovou hmotu vložte do narážky a opatrně ji vytlačte do střívka (13) tak, aby nevznikaly vzduchové bubliny a  klobása měla rovnoměrnou tloušťku. Zbývá už jen podvázání. Oběma rukama uchopte kus naplněného střívka požadované délky, přimáčkněte konce a  několikrát je zatočte (14). Klobásu pak můžete v podvázaných bodech odříznout a dát na gril. 9 10 11 12 5 TIPŮ PRO GRILOVÁNÍ 1. Grilovací klobásy se prodávají syrové i  předvařené. Doba přípravy závisí na tom, jaký typ použijete: u  předvařené klobásy nezáleží na čase, jaký stráví na grilu, stačí jen, aby byla uvnitř ohřátá a  na povrchu zhnědlá. Syrová se musí grilovat zvolna a dlouho, aby vnitřek prošel dostatečnou tepelnou úpravou. 2. Pokud klobásy připravujete na grilu s  poklopem, měl by zůstat otevřený, jinak pokrm bude spíš vařený než grilovaný. 3. Někteří kuchaři tvrdí, že je třeba klobásy před grilováním propíchnout, případně naříznout. Předem neproděravělá klobása totiž může prasknout a vystříknout tuk na oblečení. Ovšem při naříznutí tuk spolu se šťávou často vyteče a pokrm tak ztratí chuť i šťavnatost, nemluvě o tom, že tekutina kapající do topeniště je zdrojem nezdravého kouře a zápachu. 4. Klobásy by stejně jako steaky neměly na gril přijít studené, vyndejte je proto z chladničky s dostatečným předstihem. 5. Aby se nepřilepily ke grilu, potřete jejich povrch tenkou vrstvou slunečnicového oleje. VÍTE, ŽE... … největší grilovací klobásu na světě vyrobila španělská komunita ve  městě Graus v  Pyrenejích? Klobása z  více než tuny vepřového masa měla délku téměř jednoho kilometru, gril na její přípravu měřil přes 25 m2. Po rozkrájení na 12 000 porcí byla rozdána návštěvníkům akce. 13 14 SYROVÉ NESKLADUJTE! Nebudete-li klobásy grilovat ihned v den výroby, lze je podle jejich tloušťky zhruba na 10 minut ponořit do vody ohřáté na 70–80 °C. Po vychladnutí je uložte do ledničky, kde vydrží asi tři dny. 16 cE1313_14-17.indd 16 EPIKURE 21.5.13 11:02