Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Hovězí steak

Platnost od 5.6. do 3.7.


Hovězí steak - strana 21










     

Hovězí steak - strana 21

PARMICE NACHOVÁ Parmice nachové (Mullus barbatus) žijí mimo jiné v  Atlantském oceánu a  Černém moři, velká loviště se nacházejí v  moři Středozemním – jen tam se jich každoročně uloví 40 000 tun. Plují v malých hejnech při mořském dně blízko pobřeží, kde loví malé korýše a měkkýše. Potravu hledají pomocí dvou vidlicovitých vousků na spodní čelisti. Půvabně zbarvené parmice nachové dorůstají do délky necelých 20 centimetrů a podobně jako v případě sardinek lze jejich maso jíst i s jemnými kostmi. Malé rybky mají jemnější chuť než ty velké. 1 2 JAK NA PARMICI NACHOVOU Abyste mohli rybu naporcovat, proveďte řez po obou stranách za hlavou, rovnoběžně se žábrami (1). Potom řežte rybu podélně vlevo a vpravo u hřbetní ploutve až do středu (2). Opět zasuňte nůž za žábry, řežte podél páteře zpředu dozadu a vy- 4 5 3 jměte filet (3). Pak vytáhněte větší rybí kosti (4). Jednotlivé plátky ryby napíchněte na špíz (5). Do středu každého plátku vložte díl limetky, která zvýrazní chuť a  navíc pěkně vypadá (6). Před grilováním špízy pokapejte olivovým olejem (7). 6 VÍTE, ŽE... ... parmice byly značně populární už ve starověkém Římě? Římané si na nich sice rádi pochutnali, ale také je chovali jako okrasné ryby – učili je dokonce reagovat na hlas majitele nebo zazvonění zvonku. 7 21 cE1313_18-23.indd 21 21.5.13 11:03