Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Hovězí steak

Platnost od 5.6. do 3.7.


Hovězí steak - strana 26










     

Hovězí steak - strana 26

O vo c e & z e le n in a OMÁČKY A ČATNÍ Kečup a hořčice jsou při grilování klasikou pro začátečníky. Chcete-li se však před hosty náležitě předvést, přidejte k podávanému jídlu důmyslné omáčky a čatní. OMÁČKY Velmi populární jsou silné omáčky na tomatovém základě, zejména barbecue, která se hodí téměř ke všem druhům grilovaného masa. Její klasická forma obsahuje rajčatové pyré, cibuli, hořčici, ocet a dochucovadla. K drůbeži a rybám ladí nasládlá koktejlová omáčka, jejíž základ tvoří majonéza. Opravdu všestranné použití má kari omáčka, která téměř všem grilovaným pokrmům dodá pikantně exotický nádech. K rozmanitosti chutí patří i  odlišný vzhled jednotlivých omáček. ČATNÍ A PIKANTNÍ PŘÍLOHY Čatní jsou vlastně také omáčky. Z indické kuchyně přišly do Evropy s anglickými koloniálními vládci. Lze je vyrábět ze zeleniny i z ovoce. Klasikou jsou rajčata, mango, cibule a  česnek; zbytek záleží na kuchařově představivosti. K ochucení slouží sůl a pepř, cukr, chilli, zázvor, kurkuma a citronová šťáva nebo ocet. Čatní se rovněž výtečně hodí ke grilovanému masu a  rybám a  mohou se podávat buď horká, nebo studená: ve studené verzi se podobají pikantní příloze zvané relish, což je původem britská omáčka vyrobená z  najemno nakrájeného ovoce nebo zeleniny, ochucená octem, cukrem a kořením. 26 cE1313_24-29.indd 26 HOŘČICOVO-OKURKOVÁ OMÁČKA (RELISH) Oloupeme velkou okurku a  po odstranění jader ji nakrájíme na kostičky. Najemno nasekáme středně velkou cibuli a 2 stroužky česneku a  zpěníme je na olivovém oleji. Přidáme okurku, 2  lžíce citronové šťávy, 6 lžic cukru, 6 lžic jablečného octa, 8 lžic hořčice a lžičku soli a dobře zamícháme. Necháme zhruba 10 minut slabě vařit. MANGOVÉ ČATNÍ Oloupané mango nakrájíme najemno na kostičky. Na pánvi rozehřejeme 6  lžic hnědého cukru a  mícháme do zkaramelizování. Najemno nakrájíme kousek zázvoru, 2 červené chilli papričky a  1 jarní cibulku, přidáme je k  cukru a  ihned zalijeme šťávou z  1  citronu a  4 lžícemi jablečného octa. Po 2 minutách varu přisypeme mango a vaříme na mírném ohni 30 minut. Postupně vlijeme 4 lžíce jablečné šťávy a dochutíme solí, pepřem a troškou skořice. Čatní je hotové, když je mango měkké a omáčka zhoustla. OMÁČKA TERIYAKI Najemno nasekáme malou cibuli a 2 stroužky česneku. Stonek citronové trávy nakrájíme na 4 stejné kousky. Ve lžíci sezamového oleje zpěníme cibuli, česnek a 10 g světlého sezamu. Přidáme citronovou trávu, 50 ml sójové omáčky, 1 lžíci saké, 4 lžíce mirinu (tj. japonské rýžové víno k vaření bez alkoholu) a  2 lžíce cukru. Přivedeme k varu a necháme dojít dalších 5 minut na mírném ohni. EPIKURE 21.5.13 11:04