Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Hovězí steak

Platnost od 5.6. do 3.7.


Hovězí steak - strana 3










     

Hovězí steak - strana 3

N a kvalitu steaku má kromě dobré přípravy vliv stáří zvířete, bezstresová porážka (stres způsobuje ztuhnutí svalových vláken) a doba zrání masa –  absolutním minimem je deset až čtrnáct dní. Steaková masa dovážená z  Jižní Ameriky či USA zabalená ve vakuu mají možnost zrát po celou dobu přepravy. Lze je spotřebovat za tři až čtyři měsíce od zabalení a znalci se do nich pouštějí přibližně dva týdny před expirací. Takové maso je – samozřejmě za předpokladu dobrého uskladnění –  v  nejlepší formě. Dalším způsobem zrání masa je pověšení celých nebalených čtvrtí na hák do místnosti s  optimální teplotou a vlhkostí, v níž se maso zvolna mírně vysuší a zkřehne. Vynikající je maso z Brazílie, Uruguaye, Argentiny a USA. Vrcholem gurmánského zážitku je hovězí wagyu. NEJEN SVÍČKOVÁ Nejjemnějším a  nejkřehčím hovězím masem je svíčková, ovšem její cena odpovídá tomu, že z každého poraženého kusu se získají pouhé tři kilogramy této špičkové svaloviny. Lze však najít i  jiné alternativy, které při dobré vyzrálosti mohou svíčkové konkurovat. Na gril se kromě ní nejlépe hodí roštěná a vysoký roštěnec. I tato masa však mají konkurenci, třeba steaky pocházející z  krku, pupku, loupané plece, použít můžete i  květovou špičku nebo ořech. Znalci radí kupovat tučnější maso ze zvířete mladšího dvou let, nejlépe z býka. K VYBAVEN Í DOBRÉHO KUCHAŘE PATŘÍ KVALI TNÍ A  OSTŘE NABROUŠE NÉ NOŽE. 3 cE1313_02-13.indd 3 21.5.13 10:53