Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Hovězí steak

Platnost od 5.6. do 3.7.


Hovězí steak - strana 4










     

Hovězí steak - strana 4

Ma so FLANK STEAK RUMP STEAK SVÍČKOVÁ ROŠTĚNÁ FLAP STEAK HANGER STEAK VYSOKÁ ROŠTĚNÁ PROBÁDEJTE STEAKOVOU ZÓNU Za krkem blízko prvního žebra začíná steaková zóna pokračující podél celých zad až ke kýtě. Kuchaři mají při přípravě steakových variací opravdu široký výběr. Třídění mas je v každé evropské zemi trochu jiné a liší se i od dělení amerického. RUMP STEAK: Steak z kýty je šťavnatou pochoutkou, která směle konkuruje svíčkové. NÍZKÁ ROŠTĚNÁ: Není tak prorostlá jako roštěná vysoká (10 % tuku) a  minutky z ní stačí jen krátce opéci. VYSOKÁ ROŠTĚNÁ: Jedna z  nejoblíbenějších částí hovězího masa, která je jemná, vláknitá a  obsahuje 16 % tuku. 4 cE1313_02-13.indd 4 Pokrmy z ní jsou chutné a šťavnaté. Z jejího středu se vykrajují tzv. rib-eye steaky po obvodu lemované tukem. „Tukové oko“ zajišťuje, že maso zůstane při přípravě krásně šťavnaté. Lze ji koupit také ve formě řezu s  kostí (côte de boeuf), který se peče nebo griluje. FLANK STEAK pochází z břišních svalů hovězího dobytka. Tento relativně dlouhý a plochý plátek masa se používá jako alternativa k  tradičnímu hanger steaku ve fajitas. Můžete ho grilovat, smažit na pánvi, péci nebo dusit. Flank steak je nejlepší, pokud má jasně červenou barvu. Protože pochází ze silného trénovaného svalu, před podáváním ho krájejte přes vlákna. SVÍČKOVÁ: Nejdražší, nejjemnější a nejkřehčí část hovězího se po nakrájení přes svalová vlákna používá na přípravu steaků nebo medailonků. FLAP STEAK: Pochází ze spodního roštěnce a někdy se zaměňuje s hanger steakem, oba totiž patří k nižším řezům a  pocházejí z  podobných částí hovězího skotu. Flap steak se řeže z  vnitřního šikmého břišního svalu ze spodního zadního roštěnce. HANGER (SKIRT) STEAK: Dlouhý sval bránice česky zvaný „veverka“ se kromě grilování (v  případě vyzrálého masa) hodí také na přípravu masových rolád nebo fajitas. EPIKURE 21.5.13 10:53