Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Hovězí steak

Platnost od 5.6. do 3.7.


Hovězí steak - strana 6










     

Hovězí steak - strana 6

Ma so ROZPALTE GRIL! Volba kvalitního steaku je prvním krokem k úspěchu, ale bez správné přípravy by investice do vynikajícího masa byla zcela zbytečná. Maso se musí minimálně hodinu před přípravou vydýchat při pokojové teplotě. Pokud je to třeba, zbavte ho tuhých blan, nikoli tuku, který je u  hovězího masa nositelem chuti. Steaky v žádném případě nenaklepávejte ani nesolte! Mezitím nažhavte do provozní teploty dokonale očištěný a  naolejovaný gril (nejlepší je otřít ho papírovou utěrkou namočenou v oleji). Osušené steaky na něj položte tak, abyste po čtvrtině doby nutné k správnému propečení jejich pootočením o 45° utvořili typickou mřížku na jejich povrchu. Steaky otáčejte kleštěmi, jejich pomocí můžete ogrilovat i  boky masa. Po otočení dejte steak na jiné místo, protože bude mít vyšší teplotu než to, kde se maso doposud grilovalo. V poslední minutě mírně stáhněte teplotu a  teploměrem na maso zkontrolujte vnitřní teplotu steaků (viz tabulka). Potřebují-li ještě chvíli, pokračujte v grilování za nižší teploty. Hotový steak nechte chvíli odležet na horkém talíři nebo na méně rozpálené straně grilu (cca 65 ºC), aby se šťáva a  vůně rovnoměrně rozložily. Minimální doba odležení je 5 minut, ideální zhruba 20 minut. Pak steak pokapejte olivovým olejem, osolte a dochuťte. JAKÝ SI DÁTE? Steaky by měly být menší, ale poněkud silnější, aby se nepropekly příliš rychle. Míru propečenosti lze zjistit teploměrem na maso, jímž se měří teplota uvnitř steaku. Zkušení profesionálové si vystačí tlakovým testem pomocí prstu. Tabulka platí pro steaky grilované, steaky pečené na pánvi mají vnitřní teplotu zhruba o 10 ºC nižší: VERY RARE/BLUE (velmi jemně propečený, téměř syrový, krvavý) – zprudka opečený 2 minuty z každé strany, uvnitř sotva uvařený a úplně červený, vnitřní teplota do 50 ºC RARE (jemně propečený, mírně růžový) – 2,5 minuty z každé strany, z vnějšku šedohnědý, prostředek červený, vnitřní teplota do 60 ºC MEDIUM RARE (slabě propečený, růžový) – zprudka opečený 3 minuty z každé strany, s 50% načervenale růžovým středem, vnitřní teplota do 65 ºC MEDIUM (středně propečený) – prudce opečený 4 minuty z každé strany, prostředek je horký a kolem středu plně růžový, vnitřní teplota do 70 ºC e / MEDIUM WELL (propečený) – o pár sekund déle opečený než předchozí, kolem středu slabě růžový WELL DONE (zcela propečený) – 4,5 minuty z každé strany, šedohnědý uprostřed, tmavě hnědý z vnějšku, teplota do 77 ºC 6 cE1313_02-13.indd 6 EPIKURE 22.5.13 12:31 9998_MAK