Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Mořské plody

Platnost od 3.7. do 30.7.


Mořské plody - strana 10










     

Mořské plody - strana 10

Vín o & D Po lé vk y e stilá ty OVOCNÉ POLÉVKY Báječný potenciál pro přípravu ledových polévek mají ovocné plody. Zkusit můžete rozmixované jahody s mátou či meduňkou, bílým vínem, vodou a  mlékem, zjemněné smetanou či jogurtem. Odvážnějším povahám se nabízí kombinace jahod s  balsamikovým octem (světlým či tmavým), exotickými bylinkami nebo chilli. Lahodnou polévku připravíte z vařených a  rozmixovaných hrušek s  citronovou šťávou a skořicí, působivá je i varianta s modrým sýrem. Milovníky exotických chutí jistě okouzlí polévka z  manga dochucená šťávou z  pomeranče, čerstvým zázvorem a kokosovým mlékem. UNIVERZÁLNÍ MELOUN VICHYSSOISE POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY Tuto polévku poprvé podával na počátku 20. století Louis Felix Diat, francouzský kuchař působící v  hotelu Ritz-Carlton v  New Yorku. Pojmenoval ji podle svého rodiště – města Vichy. Základem receptu je stejné množství pórku a brambor, jež se podusí s cibulí a  povaří ve vývaru. Následně se vše rozmixuje do hladkého krému, zalije smetanou a  zchladí. Šéfkuchaři přidávají do polévky vichyssoise i  špetku vlastní invence v podobě sekané pažitky, rozšlehaného žloutku, muškátového oříšku nebo citronové šťávy. Červená řepa je výtečnou, v Česku však poněkud opomíjenou zeleninou. Jako součást vychlazené polévky je oblíbená v  Polsku, a  mohla by si tak vylepšit reputaci i  mezi českými strávníky. Nakrájená řepa se povaří ve vývaru, který se následně ochutí octem a  zahustí smetanou. Společně s  kousky řepy se do talíře přidává také vařené vejce či maso. Výborně chutná řepa v  kombinaci s  rajčaty – zeleninu stačí krátce povařit, rozmixovat, ochutit česnekem a  čerstvými bylinkami. Na vychlazené polévce se pak skvěle vyjímá kopeček zakysané smetany nebo bílého jogurtu. TARATOR Balkánská specialita je dokonalým spojením dvou osvěžujících surovin a  její chladivý účinek přijde v parných dnech více než vhod. Okurku a bílý jogurt v ní doplňuje česnek, kopr, rostlinný olej, v  některých regionech také vlašské ořechy a  chléb. Okurková polévka je populární po celém světě, což s sebou přináší řadu interpretací. Setkat se můžete s variantou obsahující sekané chilli papričky, bazalku, avokádo, bílé víno, brambory či podmáslí. 10 cE1315_08-11.indd 10 Ovoce, nebo zelenina? V  případě chladivých polévek na botanickém zařazení vůbec nezáleží. Vodní meloun je ideálním adeptem pro svěží polévku s mátou, v  níž obstojí samostatně i  v  kombinaci s  jiným ovocem, například s jahodami. Cukrový meloun a  parmská šunka jsou osvědčeným párem, čehož lze využít i  při přípravě polévky. Oloupaný a  pokrájený meloun rozmixujte, ochuťte citronovou šťávou, solí a  pepřem. Nechte vychladit, poté naservírujte do misek a navrch položte plátek parmské šunky. Při přípravě ovocných po vocných p ných polévek můžete postupovat shodně jako při přípravě gazpacha – polovinu ovoce rozmixujte a  zbylou část najemno nakrájejte a vložte do polévky. Při servírování  ovocných polévek by rozhodně neměl chybět pocukrovaný cukrářský piškot nebo jiný druh sladkého pečiva. EPIKURE 6/18/13 1:07 PM