Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Mořské plody

Platnost od 3.7. do 30.7.


Mořské plody - strana 13










     

Mořské plody - strana 13

G astronomičtí odborníci se dodnes neshodli v  odpovědi na otázku, kdo těstoviny vynalezl a  zda je jejich rodištěm Evropa, nebo Asie. Deníky cestovatele Marca Pola popisující výpravu do Číny v  roce 1270 obsahují nadšené zápisky o  rozličných těstovinových pokrmech, které tam ochutnal. Dalo by se tedy soudit, že právě v  Číně Marco Polo těstoviny pro Italy objevil. Stejně tak je ale jisté, že tento pokrm znali již staří Římané a Řekové, neboť existují důkazy o značné oblibě tenkých špaget vermicelli již před 13. stoletím. Kdo ochutnal úplně první nudli, se tedy už zřejmě nedozvíme, nicméně historici se nakonec dohodli na kompromisu, že rozmanité druhy těstovin vznikaly nezávisle na sobě v  různých koutech světa a  v  průběhu staletí se postupně vyvíjely. Vynález makarónů se připisuje Sicílii, klasická pasta lunga (spaghetti či tagliatelle) vznikla v  Neapoli, jež se později stala centrem průmyslové výroby těstovin. Pokud však máte čas a  chuť, nemusíte spoléhat na průmysl a můžete se dát do výroby tohoto pokrmu sami. práci však odvede i  klasická hladká mouka, ideálně „dvounulka“, sáhnout můžete také po polohrubé, chlebové, špaldové nebo celozrnné mouce. Dále se nabízí možnost zkombinovat dva druhy, např. běžnou mouku napůl se semolinovou nebo s celozrnnou. dieta) obejít bez vajec, není nutné se přípravy domácích těstovin vzdát. Odborníci v tomto případě doporučují použít semolinovou mouku. Vejce pak nahradíte přidáním několika lžic olivového oleje, na internetu lze najít také recepty, v  nichž se pracuje pouze s  moukou, solí a teplou vodou. VEJCE A SŮL Další stěžejní ingrediencí pro přípravu těstovin jsou vejce, kterým byste měli věnovat patřičnou pozornost. Pokud nepřipravujete ochucené těstoviny, už do těsta kromě soli nic jiného nepřidáváte. Vejce tedy společně s  moukou tvoří chuťový základ, a  měla by proto být kvalitní a co nejčerstvější. Musíte-li se z  nějakého důvodu (např. alergie na vejce, čistě vegetariánská VÍTE, ŽE... ... propagátorkou těstovin byla Kateřina Medicejská? Po svém sňatku s Jindřichem  II. r.  1533 rozšířila oblibu této přílohy mezi francouzskou šlechtou. MOUKA JE ZÁKLAD Prvním krokem při výrobě těstovin je výběr vhodné mouky. Za nejkvalitnější je považována tzv. semolina – mouka z  tvrdozrnné pšenice (Triticum durum). Obsahuje vyšší podíl lepku, díky němuž se těstoviny z  ní vyrobené nerozvařují. Oproti běžné mouce má také vyšší nutriční hodnotu, což znamená významnější podíl cenných látek, např. minerálů. Výhodou je i  nižší glykemický index zaručující pozvolnější vzestup hladiny cukru v těle a delší pocit sytosti. Semolina se obvykle používá při strojové výrobě sušených bezvaječných těstovin. Mnozí šéfkuchaři ji pro domácí přípravu kvůli vysoké zrnitosti nedoporučují, jiní na ni nedají dopustit. Dobrou BEZ NÁMAHY! Fettuccine, Tagliatelle, Pappardelle Tagliatelle • bal.: 250 g • cena za 250 g • 2 druhy • bal.: 1 kg • cena za 1 kg 35,90 41, archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH Připadá vám domácí výroba těstovin i s použitím techniky příliš náročná? Nabídka hotových tuzemských i zahraničních, vaječných i bezvaječných produktů je téměř nepřeberná. A kdo nad sáčkem sušených nudlí s nostalgií vzpomíná na babiččiny vlasové nudličky v slepičím vývaru, bude potěšen širokým výběrem polévkových zavářek včetně těstovinové rýže nebo písmenek. 43,90 50, 29* 49* 13 cE1315_12-17.indd 13 19.6.13 14:04