Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Mořské plody

Platnost od 3.7. do 30.7.


Mořské plody - strana 15










     

Mořské plody - strana 15

PESTRÝ SVĚT OMÁČEK Díky nepřebernému množství omáček se vám těstoviny nikdy neomrzí – pokaždé mohou chutnat jinak. Typ, množství i  konzistence omáčky by se měly v ideálním případě přizpůsobit konkrétnímu druhu těstovin. Kompaktní a uzavřené těstoviny, jako jsou např. špagety nebo linguine, nevstřebají zdaleka takové množství omáčky jako trubkovité, duté či různě tvarované těstoviny. Příliš hutná konzistence omáčky by mohla špagety slepit a  zkomplikovat jejich konzumaci, v  řídké by naopak plavaly a její značná část by zůstala nezužitkovaná na dně talíře. Obecně se dá říci, že k  sušeným těstovinám se nejlépe hodí lehké omáčky na bázi rajčat a bylin, čerstvým zase sluší masové směsi a  máslový či smetanový doprovod. Krátké druhy se podávají spíše s hustými vydatnými omáčkami, dlouhé s jednoduššími. Není ovšem nezbytné lámat si hlavu s přísnými pravidly – nejdůležitější je radost z dobrého jídla. Pomodoro (rajčatová) – univerzální omáčka ze zralých rajčat, jež se pomalu a  dlouho dusí společně s  opečenou cibulí, česnekem a čerstvou bazalkou. Arrabbiata – základní rajčatová omáčka v ostřejší verzi s chilli papričkou. Aglio, olio e peperoncino – jednoduchá omáčka založená na olivovém oleji, na němž se zpění česnek a sušené chilli papričky. Vše se smíchá s  těstovinami a posype kvalitním parmezánem. Spinaci (špenátová) – čerstvé špenátové lístky rozmixované se smetanou, česnekem a parmezánem. Alla panna (smetanová) – na olivovém oleji osmahnutá šalotka a  najemno nakrájená šunka se zalijí smetanou. Omáčka se zredukuje do zhoustnutí a na závěr se ochutí solí a pepřem. Quattro formaggi – čtyři druhy sýrů (např. gorgonzola, ementál, brie, parmezán) se rozpustí ve smetaně, pro zvýraznění chuti lze přidat vlašské ořechy. PUTTANESCA SLAVNÉ A OSVĚDČENÉ Proslulé boloňské ragú se báječně hodí ke všem druhům čerstvých těstovin včetně lasagní. Má mnoho variant, základem bývá kvalitní slanina, cibule, mrkev, celer, mleté hovězí maso, česnek, rajčata a bazalka. Přidat lze i část mletého vepřového masa nebo drůbežích jater, červené víno či smetanu. Klasikou jsou také těstoviny carbonara, v  nichž se lahodně snoubí chuť slaniny, pikantního sýra a  vajec. Ta se přidávají společně s nastrouhaným sýrem k  horkým těstovinám na úplný závěr, takže se jen lehce zpevní a omáčka získá hedvábnou konzistenci. Výtečným způsobem, jak během chvilky vykouzlit večeři a  přitom se v  ničem neošidit, je pesto. Mějte vždy po ruce dokonalou kombinaci bazalky, piniových oříšků, parmezánu, česneku a olivového oleje, která v tandemu s  kvalitními těstovinami uspokojí i ty nejnáročnější strávníky. 6 lžic olivového oleje 4 stroužky česneku 1 čerstvá chilli paprička 16 černých oliv 10 zralých rajčat 2 lžíce kaparů 8 filetů ančoviček parmezán čerstvá bazalka čerstvé oregano Rajčata spaříme, oloupeme a  nakrájíme nahrubo. Česnek a  chilli papričku nasekáme, olivy a  ančovičky pokrájíme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, krátce opečeme česnek (nesmí zhnědnout), vložíme kousky rajčat a podusíme. Přidáme olivy, ančovičky, kapary a chilli a vše společně povaříme. Dle potřeby dochutíme solí a  pepřem. Podáváme s  čerstvě uvařenými těstovinami (spaghetti, tagliatelle, linguine, pappardelle). Na závěr posypeme parmezánem a nasekanými lístky bazalky a oregana. archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH (4 PORCE) Rajčata • krájená, loupaná • bal.: 3× 400 g • cena za 400 g 15,90 18, 29* 15 cE1315_12-17.indd 15 18.6.13 13:21