Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Mořské plody

Platnost od 3.7. do 30.7.


Mořské plody - strana 20










     

Mořské plody - strana 20

Vín o & d e stilá ty BYLINKY ZA BAREM K  přípravě míchaných drinků už se dávno nepoužívá pouze osvěžující máta a  citronem vonící meduňka. Barmani postupem času objevili například kouzlo vanilkové mařinky vonné, zázvoru nebo kardamomu (hodí se k  ananasovým příchutím), bazalky (k  brusinkám a  melounu), černého bezu (k  hroznům), fenyklu (k  hruškovým příchutím), šalvěje (k  jablku), ibišku nebo jalovce (k  ostružinám). Ti nejodvážnější pak míchají drinky s  použitím rozmarýnu, levandule, šafránu, sušeného pomerančového květu, jasmínu a sušených růží. SVĚTOVÉ VARIANTY Bowle je populární v  různých obměnách všude ve světě. V Německu je asi nejznámější májová bowle (Maibowle), které typickou vůni a  chuť dává mařinka vonná. Již v roce 854 recept na tento nápoj poprvé zmínil benediktýnský mnich Wandalbert, jenž byl později považován za jejího vynálezce. Tajemstvím jeho receptu byl fakt, že mařinku do nápoje nedával čerstvou, ale mírně ovadlou (můžete použít také mraženou), protože právě tehdy bylinka vydává svou typickou vanilkovou vůni. Raději s ní ale šetřete, kumarin v rostlině obsažený je slabě jedovatý a při nadměrném požití může způsobovat bolesti hlavy. Prvním účelem nápoje bylo léčení, měl posilovat srdce a játra. Dříve obsahoval ještě listy černého rybízu a popence, je- 20 cE1315_18-21.indd 20 muž se ve středověku připisovala moc chránit před morem a očarováním. K přípravě májové bowle se používá suché ovocné víno, v němž se vrchní část bylinky zavěšené na niti nechá maximálně hodinu macerovat. Po jejím vyjmutí se nápoj dolije stejným množstvím bílého nebo růžového vína, u  lehčí varianty sodovkou. Dále se může přidat ovoce, květy, listy a především plody jahod, listy černého rybízu, levandule, máty či estragonu a případně cukr na dochucení. Španělská varianta bowle se nazývá Sangria (v  překladu „krvavá“). Na rozdíl od české verze, kdy se nejrůznější druhy ovoce smíchají s  nápojem prodávaným pod názvem Sangria, jde o  mix lehkého červeného vína (stylově je vhodné například Tempranillo), pouze určitého druhu ovoce (pomeranč, limeta, citron a  jablko), vody (případně sodovky) a v závislosti na lokalitě brandy nebo bílého rumu. Ovoce můžete do Sangrie krájet i  s  kůrou a  v  neomezeném množství. Sangria se ve Španělsku pije silně vychlazená po celý den (pokud neobsahuje tvrdý alkohol), ředěná v  poměru 1:1 vodou. Nejlepší je mírně oslazená cukrem a „odstátá“ přes noc. PLETKY S BUBLINKAMI Další míchané nápoje na bázi vína najdeme ve Francii, kde se velké oblibě těší míchané drinky Kir a  Kir Royal. Kir byl pojmenován po francouzském knězi Canonu Félixovi Kirovi, který na počátku 20. století poprvé připravil mix bílého vína z  odrůdy Aligoté a  likéru z černého rybízu Crème de Cassis. Do drinku Kir Royal se místo bílého vína používá Champagne, což nápoj před- EPIKURE 6/18/13 1:11 PM