Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Mořské plody

Platnost od 3.7. do 30.7.


Mořské plody - strana 4










     

Mořské plody - strana 4

Ryby CO ZNAMENÁ... … HOSO (Head on, Shell on) – nevyloupané krevety s hlavou … HLSO (Headless, Shell on) – nevyloupané bez hlavy … Peeled deveined – vyloupané, zbavené střívka a glazované (před zmražením postříkané tenkou vrstvou vody) … Easy peel – krevety jsou bez hlavy, střívka a krunýř je pro snadnější vyloupání nakrojen … Frozen cooked – vyloupané, vařené a následně glazované krunýře beze skvrn, čerstvost poznáte také podle příjemné vůně. Tepelně neupravené krevety jsou hnědé, šedivé, nazelenalé i  načervenalé, růžovou až červenou barvu získají až při přípravě. Stejně jako u  jiných korýšů i  jejich krunýře obsahují tmavou bílkovinu crustacyanin, která určuje jejich původní barvu. Crustacyanin se však varem zničí a vynikne červený odstín přírodního pigmentu – karotenoidu astaxantinu, jenž je v korýších rovněž obsažen. Čerství malí korýši rychle podléhají zkáze. Raději je zpracujte ihned v  den nákupu, nebo alespoň oddělte choulostivější hlavičky a použijte je na vývar či přípravu krevetového másla. Neoloupané ocásky bez hlaviček pak můžete skladovat v  nejstudenější části chladničky maximálně dva dny. Kupujete-li mražené loupané krevety, sáhněte po těch zamražených za syrova. SYROVÉ I GRILOVANÉ Krevety lze jíst po 5–8 minutách tepelné přípravy, což poznáte podle jejich zčervenání. Častým způsobem přípravy je grilování (u  středomořských receptů), přidávají se do italských těstovin nebo španělské paelly a bez krevet by se neobešla ani asijská kuchyně. Kromě grilování, vaření, smažení, blanšírování a pošírování lze krevety jíst také syrové, například v  sushi nebo v  ceviche, pokrmu populárním v pobřežních c oblastech USA. Syrové maso má vždy dy výraznější chuť a tužší konzistenci, prooto se při zpracování za syrova používá vá marinování s  přísadou citronové šťávy, y, která by se jinak při přípravě ryb a mořřských plodů určených k tepelné úpravě vě neměla používat. Pokapání citronovou ou šťávou po uvaření navíc zmírní typickou mořskou vůni krevet. LOUPÁNÍ KREVET Krevety loupejte raději až uvařené, neboť jejich jemné maso si v krunýři lépe uchová šťávu (výjimkou je samozřejmě fritování v těstíčku). Loupání krevet je celkem snadné: 1. Uchopte krevetu za ocasní část těsně za hlavou, a tu odlomte. 2. Pak otevřete krunýř prsty a vyloupněte maso z ocasní části. 3. Pro snadnější konzumaci i  lepší estetický zážitek ponechte krevetám poslední článek krunýře s ocasní ploutvičkou. … Frozen raw – zasyrova zmražené … B/F – block frozen, čili mražené v bloku … IQF – individually quick frozen, lze je z balení vyjmout po jednotlivých kusech … IPW – individually poly wrapped = nejkvalitnější krevety jsou nejprve glazované, jednotlivě zabalené do fólie a teprve pak do kartonů Chobotnice čerstvá • lat.: Eledone spp. • vel.: 500–1000 g/ks • původ: Francie, lov • cena za 1 kg 139,00 159, 85* ZBOŽÍ NA OBJEDNÁVKU Chobotnice kuchaná Chobotnice celá vařená vakuum • lat.: Octopus vulgaris • vel.: 1,8–2,7 kg/ks • původ: Indonésie, lov • cena za 1 kg • lat.: Octopus vulgaris • vel.: 600–1500 g/ks • původ: Maroko, lov • cena za 1 kg 339,00 389, 85* 399,00 458, 85* archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH SNADNÁ PŘÍPRAVA Koupíte-li vařenou chobotnici, ušetříte 1,5 hodiny času a množství energie spotřebované na vaření. Navíc odpadá riziko, že se vám pokrm kvůli nedovaření či převaření nepovede. 1 4 cE1315_02-07.indd 4 2 3 EPIKURE 19.6.13 12:24