Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Mořské plody

Platnost od 3.7. do 30.7.


Mořské plody - strana 6










     

Mořské plody - strana 6

Ryby ZBOŽÍ NA OBJEDNÁVKU Kalamáry malé Kalamáry tuby • lat.: Loligo opalescens • lat.: Todarodes • vel.: 20–25 ks/kg pacificus • původ: USA, lov • vel.: 10–14 ks/kg • cena za 1 kg • původ: Čína, lov • cena za 1 kg 00 159,85* 00 224,25* 139, archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH MĚKKÝŠE VAŘTE DO MĚKKA Čerstvé chobotnice jsou k dostání kromě prodejen MAKRO také ve specializovaných rybích obchodech. Menší exempláře jsou měkčí a  mají jemnější chuť. Nejčastěji jsou dodávány v  mraženém stavu – chobotnici pak můžete při správné teplotě skladovat až rok, zatímco čerstvou je třeba zpracovat nejpozději druhý den po nákupu. Profesionálové vždy sáhnou po čerstvém kousku, začátečníci dávají přednost předvařenému zmrazenému masu. Vaření urychlí nákup očištěné chobotnice, její loupání je totiž poměrně pracné. Nejprve musíte chobotnici omýt pod proudem vody, oddělit hlavu od chapadel, odstranit vnitřnosti, oči, zobákovité čelisti a jejich okolí. Tělní vak se pak musí stáhnout z kůže a zvenku i zevnitř pořádně propláchnout studenou vodou. U  větších kusů se stahuje kůže i  z  chapadel, která se předem potřou hrubozrnnou mořskou solí. Domorodci zabíjejí chobotnici ulovenou pro vlastní potřebu otlučením o  skálu, protože tím se maso zároveň naklepe a  změkne, což se dá v  českých podmínkách nahradit paličkou na maso. Netučné tužší maso s výraznou vůní obsahuje řadu vitaminů a  minerálů. Lze je použít syrové (např. do sushi), naložit do sladkokyselého nálevu, ale častější je vaření, smažení, pečení, grilování a dušení. Španělé chobotnici dusí na červeném 195, víně. Vařit se musí déle (podle velikosti 1–1,5 hodiny), nesmíte ji však převařit. I pokud chobotnici upravujete jiným způsobem, třeba grilováním, je lepší ji předem povařit, naložit do marinády a  pak již jen zprudka ogrilovat. Sépie neočištěná čerstvá Sépie očištěná • lat.: Sepia officinalis • vel.: 100–1000 g/ks • původ: Francie, lov • cena za 1 kg • lat.: Sepia officinalis • vel.: 100–200 g/ks • původ: Mauritánie, Vietnam, lov • cena za 1 kg 189,00 217, 279,00 320, 35* 85* CHOBOTNICE E EČNÍKY ČNÍK ČNÍK PRO ZAČÁTEČNÍKY Chobotnici uvařenou do měkka (podle velikosti asi 1 hodina varu) nakrájejte na menší kousky a  důkladně osmahněte na cibulce na pánvi. Přidejte libovolnou zeleninu, osolte, opepřete a zakápněte sójovou omáčkou. Vhodnou přílohou je rýže, pokrm však lze konzumovat i samotný. na chobotnici, bal. 1 050 g získáte na www.makro.cz/r yby cE1315_02-07.indd 6 9191_MAKRO_A_la_card_kupon_Epikure_200x65_chobotnice.indd 1 19.6.13 16:48 29.5.13 9:27