Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Mořské plody

Platnost od 3.7. do 30.7.


Mořské plody - strana 9










     

Mořské plody - strana 9

V ětšina studených polévek se připravuje ze sezonních surovin. V jejich chuti se tak koncentruje to nejlepší a nejlahodnější, co léto nabízí – zralá rajčata, svěží okurky, voňavé melouny, šťavnaté jahody, sladké papriky, pikantní ředkvičky či zelené listy rozličných salátů. Pro dochucení se používá citronová šťáva, různé druhy olejů, bílé a  červené víno nebo balsamikový ocet. Nepostradatelné jsou také čerstvé bylinky, například máta, bazalka, pažitka, petrželka, meduňka, kopr, jarní cibulka, koriandr, šalvěj nebo oregano. Závěrečné zjemnění skvěle zastane smetana, zatímco bílý jogurt polévce dodá na svěžesti. VAŘENÉ I SYROVÉ Základ studených polévek tvoří zelenina nebo ovoce, které se rozmixují společně s  dalšími přísadami. Způsob přípravy závisí na vybraných ingrediencích – buď se nejdříve uvaří a poté vychladí, nebo se zpracují v  syrovém stavu a  na tepelnou úpravu vůbec nedojde. Do první kategorie patří například krémová vichyssoise z  pórku, brambor a  smetany nebo polská polévka z  červené řepy. Druhé skupině vévodí proslulé španělské gazpacho a v závěsu za ním je bulharský tarator. GAZPACHO Legenda praví, že první gazpacho připravili římští vojáci, kteří ve snaze přebít kyselou chuť místního vína přidali do nápoje chléb, olivový olej a  okurku. Podle historiků ji však španělské kuchaře naučil připravovat virtuozní hráč na loutnu z  Arábie působící v  8. století v  Córdobě. Původní podobu s  okurkami později doplnila rajčata, součástí receptu jsou také papriky, česnek, cibule a ocet. Při přípravě gazpacha se nejdříve polovina zeleniny rozmixuje a  poté smíchá se studeným zeleninovým vývarem nebo vodou. Zbylá část surovin se najemno nakrájí a  vloží do polévky. Labužníci gazpacho doplňují syrovým křepelčím vejcem, výtečná je také kombinace s tygří krevetou. 9 cE1315_08-11.indd 9 6/18/13 1:07 PM