Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Italská vína a sýry

Platnost od 17.7. do 13.8.


Italská vína a sýry - strana 2










     

Italská vína a sýry - strana 2

Pinot Gris SOUT 79 EV SOUT 84 ĚŽE NÁZ bodů EV SOUT E 86 ĚŽ NÁZ bodů EV SOUT E 99 ĚŽ NÁZ bodů bodů 70–74 bodů: velmi jednoduchá vína s menší technologickou vadou 75–79 bodů: vína jednodušší, pitelná s kratší dochutí či slabším aroma 80–84 bodů: jedná se o kvalitní vína, velmi příjemná, technologicky čistá s vlastním charakterem 85–90 bodů: vína velmi kvalitní, odrážející terroir (půdní složení, klima, poloha) a špičkovou práci vinaře 90–100 bodů: zcela výjimečná vína, oceněná na prestižních soutěžích, z valné většiny velmi drahá Ročníky vín uvedené v tomto katalogu jsou jen ilustrační. 2 cE1316_01-13.indd 2 I TA L S K Á V Í N A A S Ý R Y Rondinella, Marzemino BOLZANO Soave, Prosecco, Verduzzo TRENTO MILAN Friuli-Venezia Giulia n Merlot, Cabernet Sauvignon, TURIN Alba Asti Po Gorzia Pavia Verona Po Piacenza Refosco, Schioppettino TRIESTE n Tocai Friuliano, Chardonnay, Ap p e BOLOGNA nn in n Dolcetto, Rossese, Sangiovese es n Albarola, Pigato, Veneto n Merlot, Cabernet, Corvina, Rondinella, Molinara n Garganega, Trebbiano di Liguria Piemonte n Barbera, Dolcetto, Nebbiolo, Freisa n Moscato, Arneis, Soave, Tocai, Prosecco Vermentino, Bosco Cortose, Erbaluce Se a FLORENCE Tuscany (Toscana) ANCONA Siena n Sangiovese, CORSICA Ciliegiolo, Canaiolo Montalcino n Trebbiano, Malvasia, Moscadello, Vernaccia Sauvignon, Pinot Grigio, Pinot Bianco VENEZIA GENOA uri EV ĚŽE NÁZ bodů n Merlot, Cabernet, Corvina, n Garganega, Trebbiano di Pinot Grigio AOSTA Lig NÁZ 74 ĚŽE SOUT EV Trentino - Alto Adige IA Emilia Romagna n Lambrusco, Sangiovese di Romagna, Barbarossa n Albana di Romagna, Trebbiano, Malvasia, Chardonnay PERUGIA Orvieto Sea UKÁZKA CHARAKTERISTIKY VÍN DLE HODNOCENÍ: (Nebbiolo), Pinot Nero n Chardonnay, Pinot Bianco tic Richard Süss Head Sommelier MAKRO richard.suss@makro.cz n Barbera, Chiavennasca ria v  úvahu, že předpokladem dobrého vína je sluneční svit, jižní svahy a mírné podnebí, je Itálie pro pěstování révy vinné zemí zaslíbenou. Její jedinečná geografie, dlouhý řetězec Apenin, které sahají od Alp téměř až k Africe, nabízí vůbec nejlepší myslitelnou kombinaci výškové polohy, zeměpisné šířky a expozice vinic. Půdy jsou často vulkanického původu, jiné se skládají z vápence nebo tufu, nechybějí zde ani křemičité příměsi. Toto vše dává Itálii možnost vyrábět svébytná a velmi přitažlivá vína s charakterem daného regionu. AU S T R Lombardia ITZERLAND Petit & Gros rouge n Blanc de Morgex, Major City Velká významná mesta n WHITES BÍLÁ VÍNA Menší Major Town významná mesta Ad Umbria Marches n Sangiovese, Montepuliciano n Verdicchio, Trebbiano, Malvasia n Sangiovese, Ciliegiolo, Canaiolo, Sagrantino Abruzzo & Molise L’AQUILA n Procanico (Trebbiano), n Montepulciano, Barbera, Grechetto, Verdelho Sangiovese ★ROME n Trebbiano d’Abruzzo (Bombino) Frascati IA DIN Oristano CAMPOBASSO Lazio (Latium) Basilicata n Aglianico n Greco, Malvasia, n Cesanese, Sangiovese, Montepulciano, Merlot Moscato n Malvasia, Trebbiano SAR Není však úplně jednoduché vyznat se v tak široké nabídce italských vín, a proto Vám přinášíme tento katalog, kterým se Vám pokusíme přiblížit italGambero Rosso ské regiony a jejich nejdůležitější vína. Gambero Rosso je jedna z  nejuznávanějších Když staří Řekové soutěží vín v Itákolonizovali území lii. Každoročně vyhodnotí tidnešní Itálie, nazvali síce vzorků a  přidělí vínům ho „Enotria“, země, daná ocenění. 3  pohárky (3 kde roste réva vinbichcieri) jsou tím nejlepším, ná a pne se po kůco může víno dostat. lech. Pokud bereme SW n Dolcetto, Nebbiolo FRANCE I talská vína a kuchyně patří v současné době mezi nejoblíbenější a rychle se rozvíjející trend v oblasti gastronomie. Proto italská vína mají své zastoupení na vinných lístcích ve většině restaurací a domácích vinotékách. Valle d’Aosta an I ta lsk á vín a ITÁLIE – ZEMĚ VÍNU ZASLÍBENÁ THE WINE REGIONS OF ITALY n VÍNA VINNÉ REGIONY ITÁLIE CERVENÁ REDS Ischia Campania n Aglianico, Piedirosso n Fiano, Greco di Tufo, CAGLIARI NAPLES BARI POTENZA Capri Falanghina, Falerno Taranto Sardinia (Sardenia) n Cannonau (Grenache), ME Carignano, Monica n Vermentino, Torbato, Nuragus, Moscato DI TE RR Ty r r h e n i a n S e a A N N 0 100 PALERMO EA 200km CATANZARO N SE Primitivo, Malvasia Nera n Verdeca, Bianco d’Alessano, Bombino Bianco S I C I LY A Apulia (Puglia) n Negroamaro, Marsala Sicily Calabria n Nero d’Avola, Frapatto, n Gaglioppo n Greco Bianco, Nerello Mascalese n Inzolia, Cattarratto Mantonico Pantelleria www.nicks.com.au © Tato mapa byla původně publikována publishedna www.nicks.com.auandnesmí být šířena © This map was originally online online at www.nicks.com.au a may not be circulated or reproduced without the above statement being prominently acknowledged. ani reprodukována bez výše uvedeného dostatečně zvýrazněného prohlášení. DVACET REGIONŮ Tak jak je pestrá a rozdílná gastronomie v jednotlivých regionech Itálie, stejně tak je odlišné víno, které je ovlivněno rozdílnými klimatickými podmínkami a tradičním pěstováním konkrétních odrůd hodících se k  místním pokrmům. Přehled jednotlivých regionů a  typických vín pro ně Vám přinášíme v  další části katalogu. Pevně věříme, že tento katalog Vám pomůže orientovat se v široké nabídce italských vín a nahlédnout do historie a také současnosti italského vinařství. Rozloha vinic v Itálii je 835 000 ha, čímž se řadí na třetí místo za Španělsko a Francii. Roční produkce vína činí 52 036 000 hl. P Export vína dosáhl v Itálii 17 797 000 hl. Spotřeba vína na obyvatele za rok je 54,71 l (v ČR je to necelých 20 l). APELAČNÍ SYSTÉM Vino – stolní vína určená pro běžné pití, pro každodenní spotřebu. I. G. T. (Indicazione Geografica Tipica) od  ročníku 2012 se mění na I. G. P. (Indicazione Geografica Protetta) – regionální vína vyšší kvality než víno s kontrolovaným původem. D. O. C. (Denominazione di Origine) od ročníku 2012 se mění na D. O. P. Vína  jsou kontrolovaná dle původu, výnosu, doby zrání a kvality. D. O. C. G. (Denominazione di Origine Controllata Garantita) – nejvyšší stupeň kvality, přísnější výrobní předpisy, nižší maximální výnosy a delší doba zrání. 7/2/13 4:50 PM 10209_MA