Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Italská vína a sýry

Platnost od 17.7. do 13.8.


Italská vína a sýry - strana 3










     

Italská vína a sýry - strana 3

Italské sýry UZNÁVANÁ SÝRAŘSKÁ VELMOC A peninský poloostrov je gurmánský ráj, který nabízí nepřeberné množství pochutin – kromě ryb a darů moře je znám především svými víny a kvalitními sýry, jež se ve světě těší skvělé pověsti. Za  jejich slávou stojí především dlouhá tradice výroby, která sahá až do starého Říma. Právě zde patřil sýr mezi základní potraviny. K  jeho výrobě se většinou používalo kozí a  ovčí mléko, jež se sráželo pomocí fíkové šťávy. Po objevení syřidla, které Římané získávali z telecích žaludků, se počet druhů sýra značně rozšířil. Pochutina se konzumovala po  tepelné úpravě, případně za  studena jako rychlé občerstvení. Představovala také důležitou součást slavnostních hostin. Díky rozmanitým přírodním podmínkám je dnešní Itálie považována za  jednu ze sýrařských velmocí. V  oblasti kolem Pádské nížiny se nacházejí ideální pastviny pro chov hovězího dobytka, proto zde převažuje výroba sýrů z  kravského mléka. Naopak Toskánsku, Sardinii a  Sicílii GORGONZOLA G GORGO dominují spíše ovčí produkty. Jih Itálie nabízí také ideální podmínky pro chov buvolů, z jejichž mléka se vyrábí slavná mozzarella. První zmínky o tomto lahodném sněhobílém sýru se pojí s oblastí Kampánie. Sýrařská tradice se v  Itálii těší velké úctě – i  z  toho důvodu začala tato země velmi záhy ručit za  kvalitu svých výrobků a  chránit jejich název a  původ. První dekret, který se týkal sýra, byl vydán v roce 1925 a zákon o ochraně kontrolovaného původu – D.O.C. – spatřil světlo světa v roce 1951. Dnes se v Itálii vyrábí více než 400 druhů sýrů, z toho většina v malých rodinných podnicích. Mléčné produkty mají na  Apeninském poloostrově široký odbyt i  využití – uplatňují se jako součást bohatých omáček, výplně pečených pokrmů či nastrouhané přes těstoviny. Kombinace tepelně neupravených sýrů s  čerstvým nebo sušeným ovocem, ořechy a  sklenkou vína je v Itálii považována za ideální kulinářskou tečku. GRANA G PADANO P CO ZNAMENÁ U SÝRŮ PŘÍVLASTEK D. O. C.? D. O. C., NEBO D. O. P .. V  posledních letech má stále více italských sýrů ochrannou známku D. O. P. místo dříve používaného D. O. C. Zkratku D. O. P., Denominazione d´origine protetta (chráněné označení původu), propůjčuje Evropská unie. Všechny italské sýry označené D. O. C. jsou uznané rovněž jako D. O. P., D. O. C. je stále platné označení. NOMINAZI DE PROTETT • PECORINO ROMANO E D'ORIG I NE ON • MOZZARELLA BUFFALA BUFFAL A AL DI BUFFALA PARMIGIANO REGGIANO A PROVOLONE PROVOLON LON ONE TALEGG O TALEGGIO A EGGIO Zkratka D. O. C. znamená Denominazione di origine controllata a označuje sýry s kontrolovaným původem. Hodnotné druhy sýrů jsou tak chráněny před napodobeninami horší kvality. Aby mohl být sýr označen přívlastkem D. O. C., musí být nejen vyrobený v dané oblasti, ale také splňovat určité postupy výroby. epikure dny / ochutnejte s námi Přijďte do svého velkoobchodu MAKRO ochutnat kvalitní italská vína a sýry. Termín: pátek: sobota: 19. 7. 2013 od 12.00 do 20.00 hod. 20. 7. 2013 od 10.00 do 18.00 hod. cE1316_01-13.indd 3 10209_MAKRO_Epikure_ochutnavka_Italska_vina_syry_podval_200x45.indd 1 7/1/13 4:05 PM 24.6.13 16:36