Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Italská vína a sýry

Platnost od 17.7. do 13.8.


Italská vína a sýry - strana 5










     

Italská vína a sýry - strana 5

bodů 85 bodů Vín a – Pie m o n te JA 84 BK KU R ÁL BK KU R ÁL JA NEBBIOLO Ušlechtilá odrůda, která je zdrojem nejen pro Barolo a Barbaresco, ale také pro D. O. C. G. Gattinara and Ghemme, D. O. C. Carema, Lessona, Nebbiolo d’Alba, Boca, Bramaterra, Fara, Sizzano a  další. Jméno odrůdy je odvozené od  slova nebbia, což znamená mlha, a  v  údolí vinařských zón v oblasti Piemontu bývají mlhy velmi často. BAROLO Veglio Michelino & Figlio BAROLO D. O. C. G. • bal.: 750 ml • cana za 750 ml 00 399, Veglio Michelino & Figlio LANGHE DOLCETTO D. O. C. Veglio Michelino & Figlio LANGHE NEBBIOLO D. O. C. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 99,90 120, 144,90 175, 79* 482, 88* 33* Nazývá se také králem vína a vínem králů; nejdůležitější víno lisované z  odrůdy Nebbiolo. Vznik věhlasného Barola je spojen s francouzským enologem Louisem Oudartem, který jako první na  zámku markýzy Giulietty Fallettiové v  Barolu vytvořil suché a  trvanlivé víno podle vzoru Bordeaux s  označením původu Barolo. Tradičně se Barolo vyrábělo dlouhým nakvášením ve  velkých dřevěných sudech, kde poté leželo minimálně dva roky a ještě další dva roky zrálo v lahvích, než se uvádělo na trh (dnes je doba zrání v lahvi zkrácena na  jeden rok). Avšak konzumenti si často stěžovali na drsné třísloviny, těkavé kyseliny a  nedostatek ovocitosti. Dnes progresivní vinaři používají modernějších metod, aby vyprodukovali líbivá a vyvážená vína k brzké konzumaci i k archivaci. Zavedli zredukovanou maceraci, brzkou malolaktickou fermentaci a  kratší zrání, mnohdy i ve francouzských sudech typu barrique. BARBERA Riva Leone BARBERA D’ALBA D. O. C. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 79,90 96, 68* Riva Leone BARBARESCO D. O. C. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 90 129, 157,18* Cavalier Diatto BARBERA D’ALBA D. O. C. • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 159,90 193, 48* Odrůda známá od 13. století v Monferratu. Zhruba polovina regionu je osázená touto odrůdou, která na  své popularitě u  vinařů stoupla po  pohromě způsobené révokazem, když dokázala, že je mimořádně vhodná pro vysoké výnosy na amerických podnožích. Kvalitu odrůdy a její vznešenou eleganci předvedl enolog Giacomo Bologna ve vinařství Braida. Jeho encyklopedická vína jsou Bricco dell´Ucellone a Moscato d´Asti Vigna Senza Nome. BARBARESCO archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH Vinařský kraj, který se rozprostírá nad stejnojmennou vesnicí a  jejími sousedními obcemi Treiso, Neive a  San Rocco Seno d´Elvio. Na dnešním území D. O. C. G. leží nejlepší vinice ve  výškách mezi 280 až 320 metry. Tato poměrně malá výška způsobuje rozdíl mezi víny Barolo a  Barbaresco. Teplejší klima dovoluje hroznům dříve dozrávat, struktura vína je jemnější a životnost vína je výrazně nižší než u Barola. Za slávou a mezinárodním úspěchem Barbaresca stojí vinař Angelo Gaja a obchodník s vínem Bruno Giacosa. 5 cE1316_01-13.indd 5 7/2/13 4:51 PM