Aktuálníletáky.cz   

Kaufland akční­ leták online : Zelenina, ovoce

Platnost od 25.7. do 31.7.


Zelenina, ovoce - strana 6










     

Zelenina, ovoce - strana 6

RECEPTY Vytažené z vody, dotažené do konce i Krevety s česnekem Makrela s meruňkam Potřebujeme: 4 makrely • 400 g meruňkového kompotu bez cukru • 3 lžíce worcesterské omáčky • 3 lžíce sójové omáčky•• 32 lžíce cukru muskovado lžíce rajčatového protlaku • 1 lžičku mletého zázvoru • trocha omáčky tabasco • 1 prolisovaný stroužek česneku • vynechat) • sůl a pepř (možno Postup: Nejsou-li makrely vykuchané, vykucháme je, očistíme, případně také odřízneme hlavy. Ryby rozložíme na mělkou mísu. Z meruněk slijeme nálev a odložíme ho. Polovinu meruněk nakrájíme nahrubo. Druhou polovinu meruněk rozmixujeme s cukrem, worcesterskou omáčkou, sójovou omáčkou, rajčatovým protlakem, zázvorem, omáčkou tabasco, česnekem, solí a pepřem na hladkou hmotu. Také můžeme meruňky nakrájet nadrobno a smíchat s ostatními surovinami. Omáčkou přelijeme ryby. Ryby pak obrátíme, aby byly omáčkou obalené z obou stran, a uložíme na hodinu do chladničky. Makrely rozložíme přímo na grilovací rošt nebo na alobal mírně potřený olejem a opékáme 5–7 minut nad žhavým dřevěným uhlím. Během opékání je jednou obrátíme. Uzavřeme-li ryby před grilováním do drátěných kleští (grilovacího košíčku), určitě se při obracení nerozpadnou. Zbylou marinádu nalijeme do rendlíku, přidáme nakrájené meruňky a asi polovinu nálevu a omáčku zvolna vaříme 2 minuty. Ryby rozdělíme na talíře a podáváme s meruňkovou omáčkou. Pramen a foto: Špalíček receptů – Grilování a saláty na léto, nakladatelství SLOVART Potřebujeme: 350 g vyloupaných syrových krevet 2 lžíce nakrájené petrželky 4 lžíce citronové šťávy 2 lžíce olivového oleje 60 g másla 2 nakrájené stroužky česneku sůl a pepř • • • •• • • •• P Post p Postup: Ryby omyjeme zvenčí i zevnitř, osušíme papírovými utěrkami a odložíme. Na malé pánvi rozehřejeme olej a na slabém ohni opékáme za občasného zamíchání 5 minut cibuli. Když cibule změkne, vmícháme do ní skořici a zázvor a směs zahříváme zhruba půl minuty. Potom přidáme rozinky a piniové oříšky. Pánev odstavíme a směs s cibulí necháme vychladnout. Směs s cibulí rozdělíme na čtvrtiny a naplníme jí břišní dutiny ryb. Ryby osolíme a opepříme. Každou rybu zabalíme do 2 listů vinné révy. Listy upevníme párátky. Nadívané makrely pečeme pod rozehřátým grilem nebo na žebrované pánvi 5 minut na každé straně. Za uvedenou dobu vinné listy zhnědnou a ryby se dobře propečou. Ryby dáme na talíře, ozdobíme plátky citronu a ihned podáváme s rýží vařenou v páře, rajčaty a různými listy salátu. Pramen a foto: Špalíček receptů – Ryby a plody moře, Nakladatelství SLOVART Brn6, OZa6 / AMO6, AVY6, AJV6, CB6, Kla6 / - • ový salát s krevetami Rýž Potřebujeme: 4 velké vykuchané makrely 1 lžíci olivového oleje 1 malou cibuli, nakrájenou na tenká kolečka 1 lžičku mleté skořice 1/2 lžičky mletého zázvoru 2 lžíce rozinek 2 lžíce pražených piniových oříšků 8 nakládaných listů vinné révy sůl a pepř plátky citronu na ozdobu rýži vařenou v páře jako přílohu rajčata nakrájená na klínky a směs různých salátových listů na ozdobu • • • Postup: Vyloupané krevety, petrželku, citronovou šťávu a podle chuti sůl a pepř smícháme v misce, uložíme do chladničky a krevety necháme nejméně půl hodiny v marinádě rozležet. V rendlíku rozehřejeme olej a máslo, přidáme česnek a důkladně promícháme. Krevety vyjmeme naběračkou s otvory z marinády a obalíme ve směsi oleje, másla a česneku. Potom je navlékneme na grilovací jehly. Špízy rozložíme na rošt grilu a opékáme nad žhavým dřevěným uhlím 5–10 minut. Během opékání je potíráme směsí oleje a másla s česnekem a občas obracíme. Hotové špízy přeneseme pomocí kleští nebo rukou chráněnou rukavicí na talíře, pokapeme zbývající směsí oleje a másla s česnekem a ihned podáváme. Pramen a foto: Špalíček receptů – Grilování a saláty na léto, Nakladatelství SLOVART Nadívaná makrela • • • • • • Potřebujeme: 180 g dlouhozrnné rýže 350 g vařených vyloupaných krevet 1 mango, oloupané, zbavené pecky a nakrájené na kostičky 4 jarní cibulky, nakrájené na plátky 25 g oloupaných mandlí 1 lžíci nasekané máty pepř • • • • • Na dresink: 1 lžíci olivového oleje 2 lžičky limetové šťávy 1 lžičku medu sůl a pepř • • • • • • • 1 prolisovaný stroužek česneku Postup: Rýži uvaříme v mírně osolené vodě doměkka (asi 35 minut). Vodu slijeme, rýži dáme do misky a smícháme s krevetami. Ve velkém hrnku rozšleháme olivový olej, limetovou šťávu, česnek, med, sůl a pepř. Dresinkem přelijeme směs rýže a krevet a necháme vychladnout. Do salátu vmícháme mango, cibulky, mandle, mátu a pepř. Důkladně promícháme, dáme do velké mísy a podáváme. Pramen a foto: Recepty na každý den – Ryby a plody moře, Nakladatelství SLOVART MB6 / -