Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - mořský vlk

Platnost od 31.7. do 27.8.


Epikure - mořský vlk - strana 11










     

Epikure - mořský vlk - strana 11

KŘUPAVÉ ZVENKU, ŠŤAVNATÉ UVNITŘ Další atraktivní úpravou zeleninových plátků je smažení – delikátní zeleninové variace obstojí v  roli špičkového předkrmu nebo se mohou stát vítanou součástí pohoštění ve formě švédských stolů. Těstíčko je v  rozpáleném oleji v  kastrolu nebo ve fritéze chrání před přímým žárem, což zvýrazní přirozenou chuť zeleniny. K  tomuto typu přípravy se hodí cukety, papriky, brokolice, lilky nebo artyčoky, vynikající a oblíbené jsou i houby. Domácí pochoutkou v houbařské sezoně bývají tenké plátky hlav hřibovitých druhů, které lze usmažit také v poněkud pracnějším trojobalu. Bublinky kysličníku uhličitého v  pivním těstíčku zajistí, že výsledný pokrm bude obzvlášť plný a  nadýchaný. Podobného efektu u  obyčejného těstíčka dosáhnete přidáním špetky prášku do pečiva. Japonská varianta se nazývá tempura a skládá se z mouky, vaječného žloutku, soli a  velmi chladné vody. Studené těstíčko totiž nemůže tak rychle nasáknout olej a  smažené kousky hosty překvapí nadýchanou křupavostí. Tvrdší druhy zeleniny musíte nejprve blanšírovat několikaminutovým ponořením do vroucí vody, aby nezůstaly syrové a  tvrdé. Pak stačí zeleninu namočit do těstíčka a  vkládat po jednotlivých kouscích do horkého oleje (190 °C, při přípravě tempury se olej v  pánvi wok rozpaluje až na 280 °C). Jakmile získají stejnoměrně zlatavou barvu, vyndejte je z tuku pinzetou nebo sběračkou s otvory, nechte okapat a ihned podávejte. Zeleninové plátky smažené v těstíčku po vyjmutí z kastrolu či fritézy položte na bílý papírový ubrousek, do nějž se vsákne přebytečný tuk. 11 cE1317_08-11.indd 11 16.7.13 11:56