Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - mořský vlk

Platnost od 31.7. do 27.8.


Epikure - mořský vlk - strana 17










     

Epikure - mořský vlk - strana 17

P ůvod výrazu salám sahá až k  indogermánskému slovu „sal“, což znamená sůl. Právě nasolování, sušení a  uzení v  kouři patří mezi nejstarší kulinářské techniky zpracování masa, které prodlouží dobu jeho skladování a  zároveň mu dodají specifické chuťové vlastnosti. Výrobu trvanlivých masových lahůdek znali již staří Sumeřané, Babyloňané a Římané a zmiňují se o nich i středověké italské kroniky. Suché salámy v podobě, jaká je dnes běžná, se však do Evropy rozšířily mnohem později – až v průběhu 18. a 19. století. MASO JE ZÁKLAD Stěžejní surovinou kvalitního salámu je maso – nejčastěji hovězí a  vepřové, ale používá se i  skopové, oslí a  drůbeží, vzácněji také zvěřina. Doplňuje se špekem nebo slaninou a  ochucuje solí, pepřem, česnekem, sladkou či pálivou paprikou a nejrůznějšími kořenicími směsmi, jež jsou obvykle výrobním tajemstvím daného podniku. Mezi ingrediencemi některých zahraničních receptur lze najít i  alkoholické nápoje, například červené víno či koňak. Ochucená směs se plní do střívek nebo jiných obalů a posléze se několik týdnů, ale i měsíců, suší. Během této fáze salám ztrácí na hmotnosti a  jeho chuť se  zintenzivňuje. Na povrchu některých druhů se během sušení spontánně nebo řízeně utvoří bílý povlak ušlechtilé plísně, která má výrazný vliv na specifickou chuť výsledného produktu. V  mnoha ohledech je výroba salámů podobná přípravě klobás, o  níž jsme psali v našem letáku Epikure věnovaném grilování. SÁZKA NA JISTOTU Chcete-li mít jistotu kvalitního produktu, sáhněte po salámech z řady Horeca Select Black Label. Jsou vyráběny podle původních receptur z  dob, kdy přídatné látky ještě nebyly rozšířeny tak, jako je tomu dnes. Výrobky se díky tomu vyznačují vysokým podílem masa, typickou vůní po uzení a jsou ochucovány výhradně přírodním kořením a solí. Neobsahují žádná aditiva zvýrazňující chuť a  barvu, chemické konzervanty ani přídatné látky pro vyztužení. Na jejich výrobu dohlíží Svaz zpracovatelů masa. 17 cE1317_16-19.indd 17 16.7.13 11:54