Aktuálníletáky.cz   

Kaufland akční­ leták online :

Platnost od 15.8. do 21.8.


 - strana 6










     

- strana 6

RECEPTY Smlsnou si nejen vegoši vý salát na rajčatech Květáko jem s lněným ole Zapečený květák Potřebujeme: kostičky • 500 g květáku, rozděleného na růžičky • 600 g brambor, nakrájených narajčat • nasekanou čerstvou petrželku na posypání • 100 g rozpůlených třešňových Omáčka: nebo rostlinného nakrájený pórek • 2 lžíce másla stroužek česnekumásla • 1hladké mouky • 300 ml mléka • 1 prolisovaný • 3 lžíce čedar, parmazán a gruyère) g směsi nastrouhaných sýrů • 80lžičky mleté papriky • 2 lžíce (např. zralýčerstvé petrželky • sůl • pepř nasekané •½ Postup: Ve dvou různých hrncích uvaříme brambory a květák, scedíme je a odložíme. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme pórek a česnek a minutu je opékáme. Přisypeme mouku a za stálého míchání ji minutu restujeme. Odstavíme, postupně vmícháme mléko, 60 g sýra, mletou papriku a petrželku. Vrátíme na oheň, mícháme a přivedeme k varu. Osolíme a opepříme. Do zapékací misky navršíme květák, na něj rajčata a nakonec vrstvu brambor. Přelijeme omáčkou a posypeme zbylým sýrem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 20 minut, až povrch zezlátne a probublává. Posypeme petrželkou a ihned podáváme. Pramen a foto: Brambory, Nakladatelství SLOVART Potřebujeme: • 1 květák • sůl • 1 svazek petrželové natě • 4 aromatická rajčata Dresink: 3 lžíce jogurtu • • 150 g kyselé smetany • mletý černý pepř 2• lžíce citronové šťávy 4 lžíce lněného oleje • bylinkovou sůl • čerstvě Postup: Květák ponoříme na 1 minutu do studené slané vody, potom ho umyjeme a nadrobno rozdělíme. Nasekáme petrželovou nať a vmícháme ji do květáku. Omyjeme rajčata, pokrájíme na kolečka a rozložíme na 4 talíře. Smetanu smícháme s jogurtem a citronovou šťávou, přidáme bylinkovou sůl a černý pepř. Vše zamícháme do květákové směsi. Každou porci nakonec pokapeme lněným olejem. Pramen a foto: Rafinované šaláty, Nakladatelství IKAR Květák s jogurtovoukou omáč Květák zapékaný šamelu v be Potřebujeme: 500 g růžiček květáku 30 g másla 30 g hladké mouky 500 ml mléka sůl pepř 100 ml smetany ke šlehání 150 g strouhaného pikantního polotvrdého sýra (typu gruyère) 2 žloutky máslo na vymazání muškátový oříšek • • • • • • • • • • • Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C (plynovou na 2. stupeň). Růžičky květáku vložíme do studené vody s trochou soli a zvolna přivedeme k varu. Vaříme je asi 10 minut. Květák musí zůstat pevný. Slijeme ho, zchladíme ve studené vodě a dáme okapat. Na omáčku rozehřejeme máslo, přimícháme mouku a upražíme světlou jíšku. Odstavíme ji ze sporáku a metlou postupně všleháme studené mléko. Vrátíme na sporák a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku, osolíme a opepříme podle chuti. Přimícháme smetanu, opět odstavíme a vmícháme 100 g sýra a žloutky. Omáčku odložíme, ale musíme ji zakrýt fólií, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Zapékací mísu vymažeme máslem. Na dno nalijeme slabou vrstvu omáčky a rozložíme na ni předvařený květák. Přelijeme ho zbývající omáčkou, aby byl zcela zakrytý. Posypeme zbývajícím sýrem, trochou pepře a muškátového oříšku. Zapékáme asi 15 minut dozlatova. Rada: Před přidáním smetany musí být omáčka dohladka rozmíchaná, jinak by se v ní po přidání sýra tvořily „nitě“. Použijeme-li místo pikantního sýra jemný druh, můžeme omáčku dochutit trochou hořčice. Pramen a foto: Nejlepší mezinárodní recepty – Zelenina, Nakladatelství SLOVART Potřebujeme: 1 malý květák (asi 750 g) 2 polévkové lžíce kari mletý kmín 300 g jogurtu 200 g sladké smetany 2 čajové lžičky meruňkového džemu sůl • • • • • •• Postup: Květák očistíme, rozdělíme na růžičky a vaříme v lehce vroucí vodě asi 10 minut tak, aby zůstal pevný. V hrnci nasucho krátce opražíme kari a kmín, zalijeme je sladkou smetanou a vmícháme meruňkový džem. Hrnec odložíme a vmícháme do něj jogurt tak, aby se nesrazil. Květák podáváme s jogurtovou omáčkou. Hodí se k rybě nebo k telecímu řízku obalenému v kokosové mouce. A k tomu bílé víno. Je však chutný i jako čistě vegetariánské jídlo k bramborám či k rýži basmati. Pramen a foto: Rodinná kuchárka, Nakladatelství IKAR Květák hledejte tento týden v nabídce OD Kaufland! Brn6, OZa6 / AMO6, APO6, AVY6, AJV6, CB6, Kla6 / - MB6 / #