Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - káva

Platnost od 28.8. do 24.9.


Epikure - káva - strana 21










     

Epikure - káva - strana 21

HORKÝ ČAJ REGULUJE: TĚLESNOU TEPLOTU ROVNOVÁHU TEKUTIN DO HORKÝCH DNŮ? Požadavek, abychom ve  vedrech pili teplé nápoje, zní trochu nelogicky a většina lidí raději sáhne po vychlazených minerálkách či limonádách, v nichž zvoní kostky ledu. Přesto se v  mnoha zemích proslulých teplým podnebím čaj stal národním nápojem z jednoho prostého důvodu – prospívá totiž termoregulaci a udržování rovnováhy tekutin v lidském těle. Při pití teplého čaje se lehce zpotíte a díky odpařování potu z pokožky se tělo přirozeně ochlazuje a posléze neztrácí tekutiny tak snadno jako přehřátý organismus. Díky pití kvalitního čaje navíc doplňujete vitaminy, minerály a stopové prvky. Vyzkoušejte to a sami zjistíte, že teplý, případně vlažný, hořký, nebo mírně oslazený čaj zažene žízeň mnohem lépe než chlazené sladké nápoje. NEŽ PŘIJDE NA STŮL Při pěstování a výrobě čaje se ve velké míře přechází na strojové zpracování, existují však oblasti, kde se – zejména u  čajů vyšších tříd – od  sběru po výrobu stále využívá ruční práce. Podle druhu zpracování se čaj dělí především na černý, zelený a bílý, dále na již méně známý oolong (zvaný také žlutozelený), žlutý (což jsou vlastně vysoce kvalitní odrůdy zeleného čaje), aromatizovaný a  tmavý čaj (Pu-erh). Všechny pocházejí z čajovníku. Černý čaj Horké ovoce Hot tea • všechny druhy • bal.: 4× 30 g • cena za 30 g • všechny druhy • bal.: 3× 40 g • cena za 40 g 19,90 22, 28,90 33, 89* 24* Rovnoměrně rozprostřené lístky se nechají zavadnout, při pravidelném prohrabávání ztrácejí až 40 % váhy. Pak se ručně, častěji však strojově svinují a  jsou vystaveny fermentaci (správně řečeno oxidaci) – ve vlhkém prostředí po  dobu dvou i  více hodin. Poté se dosoušejí a třídí podle velikosti. Zelený čaj Tento nefermentovaný čaj je po  zavadnutí tepelně ošetřen, čímž se zabrání oxidaci. Při čínské metodě (metoda přímého žáru) se čaj praží asi pět minut na pánvi wok, při japonském způsobu (parní metoda) se propařuje. Nedochází tak k  žádným chemickým změnám, proto lístky zůstávají zelené. Bílý čaj • všechny druhy • bal.: 3× 40 g • cena za 40 g 23,30 26, 80* Černý, zelený pyramidový čaj • bal.: 3 ks • cena za 1 ks archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH Ovocný pyramidový čaj Bílý čaj se vyrábí z prvních čajových větviček z horních, ještě nerozvinutých, bíle ochmýřených lístků. Nejlepší druhy pocházejí z krátké první jarní sklizně ještě před obdobím dešťů. Lístky se suší bez tvarování či zavinování, pouze se mírně pomačkají a oxidace se brzy zastaví působením tepla. 23,30 26, 80* 19 cE1319_16-24.indd 19 8/13/13 11:57 AM