Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - káva

Platnost od 28.8. do 24.9.


Epikure - káva - strana 7










     

Epikure - káva - strana 7

JAK VZNIKÁ INSTANTNÍ KÁVA Vynález sušených kávových granulí nedávno oslavil stoleté výročí – patent získal v roce 1910 Georg Constant Washington. První granule však vyrobil už o 9 let dříve japonský vědec Sartori Kato. K  masovému rozšíření instantní kávy došlo v  průběhu 50. let 20. století. Důvodem její vyšší ceny je kromě energeticky náročného postupu mnohonásobně větší množství kávových zrnek, jichž je k  přípravě rozpustné kávy zapotřebí. Zatímco na  výrobu 1 kg pražené kávy se jich spotřebuje přibližně 1,2 kg, na instantní prášek či granule jich padne o kilogram více. Instantní káva Instantní káva Instantní káva Instantní káva • bal.: 6× 95 g, 3× 190 g • cena za 1 ks od • 100% Arabica • bal.: 100 g • cena za 100 g • 100% Arabica • bal.: 100 g • cena za 100 g 67,50 77, 115,90 133, 129,90 149, • příchuť karamel, vanilka, lísk. ořech, čokoláda • bal.: 6× 95 g • cena za 95 g 63* 29* 39* 59,90 68, archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH 89* MRÁZ I HORKO Rozpustná káva se vyrábí z extraktu mletých kávových zrn. Zjednodušeně řečeno – nejprve se uvaří velmi silný nápoj a poté se suší. Sušení probíhá dvěma způsoby, které se liší výslednou chutí a vůní i výrobními náklady. Tradiční metodou je sušení mrazem. Voda z  kávového koncentrátu se odpaří sublimací v  mrazivém prostředí a čerstvě připravený extrakt se obvykle suší tzv. lyofilizací, což je proces vymrazování ve vakuu. Vznikne káva s  označením freeze-dried, která má velice intenzivní chuť i  aroma. Její výroba je ovšem značně nákladná. Druhou a  vzhledem k  nižším nákladům také rozšířenější metodou je tzv. sprejování (označení spray-dried). Kávový koncentrát se rozstřikuje za  přítomnosti horkého vzduchu na  stěny sloupovitých nádob a usušené částečky padají na dno. Horký vzduch však kávu zbavuje některých charakteristických vlastností a její instantní podoba má slabší chuť i aroma. 7 cE1319_01-09.indd 7 8/13/13 11:49 AM