Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 11.9. do 8.10.


Sýry - strana 12










     

Sýry - strana 12

F r a n c ie Říká se, že existuje více francouzských sýrů, než je dnů v roce. Liší se nejen tím, z jakého mléka jsou vyrobeny, ale také dobou zrání a stupněm vlhkosti, při níž zrají. FRANCOUZ S N apříklad sýry s bílou plísní vyžadují 95% vlhkost, tvrdé sýry si vystačí s 80 %. Během zrání se musí o sýry pečovat – některé je třeba obracet, jiné potírat např. vínem, směsí oleje a octa, slanou vodou nebo roztokem obsahujícím pivo či pálenku. Řada tradičně vyráběných druhů získala známku původu Appellation d’Origine Contrôlée (tzv. apelaci = francouzské kontrolované označení původu), která je zároveň dokladem kvality. Rozdělují se na sýry čerstvé, měkké s bílou plísní, měkké s oranžovým mazem na povrchu (s omývanou kůrou), s modrou plísní uvnitř, na polotvrdé a tvrdé sýry a na sýry z kozího mléka. SELLES-SUR-CHER Sýr z kozího mléka pochází z městečka Selles na  řece Cher v  centrální Francii. Poprvé spatřil světlo světa v 19. století, apelaci získal v  roce 1975. Malé bochníčky o  průměru asi 8 cm a s výškou 2–3 cm zrají 10–30 dní (někdy však až 12 týdnů) v chladné, dobře větrané místnosti při vlhkosti kolem 80 %. Povrch sýra se posypává solí a popelem z dřevěného uhlí. Díky tomu je kůra pokrytá šedomodrou plísní. Pod ní je těsto typické pro kozí sýr – tuhé a vlhké se slaně oříškovou chutí. Konzumuje se nejčastěji jako dezertní sýr s hruškami či hrozny a doporučují se k němu bílá vína. SÝR JAKO DEZERT Sýr se jako dezert podává v  restauracích a  domácnostech po  hlavním jídle a  podle gastronomických pravidel se má sýrová mísa skládat ze čtyř druhů: tvrdého, čerstvého, plísňového a  dobře uleželého. Přípustná je také kombinace sýra s bílou plísní, s modrou plísní, kozího a tvrdého či polotvrdého. Na rozdíl od českých zvyklostí se ve Francii sýry zpravidla podávají ve  větších kusech. Každý host si odkrojí jen malý kousek a k tomuto účelu jsou na stole dva nože: jeden na jemnější, druhý na ostřejší a chuťově výraznější druhy. Mísa obvykle bývá doplněna máslem, kořením (vhodné jsou mlýnky s pepřem, ideálně barevným, případně sladká paprika) a nakrájenou bagetou ve zvláštní ošatce. Brie de Meaux AOP P Chaource AOP Fromi Langres AOP O C Camembert d b t de Normandie AOP Munster Munster AOP u P Petit Livarot AOP Epoisses AOP Fromi i AOP F O i Pont l'Evêque AOP nt Mont d’Or A AOP Selles-sur-Cher AOP er e Abondance AOP Fermier Fr Fromi Valençay AOP nçay Morbier AOP Fromi S i t Maure Sainte M de Touraine AOP n Crottin de Chavignol AOP C Comté AOP F té Fromi i Chabichou du Poitou AOP Beaufort AOP Fromi archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH Selles-Sur-Cher A. O. P. • měkký zrající kozí sýr v popelu • bal.: 150 g • cena za 150 g 90 109, 12 cE1320_10-15.indd 12 39* 126, Ossau Iraty AOP Roquefort AOP d'Argental Fourme d'Ambert AOP Fromi Bleu d'Auvergne AOP d'Argental Reblochon d Savoie AOP i de S SÝRY 28.8.13 17:17