Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 11.9. do 8.10.


Sýry - strana 13










     

Sýry - strana 13

F r a n c ie – Va l d e L o ir e & Po ito u - C h a r e n te s Z SKÉ SÝRY VAL DE LOIRE & POITOU-CHARENTES P ro obě tyto oblasti jsou typické sýry z kozího mléka, jejichž výroba je spjata s vinařskými oblastmi. Špičkové víno se totiž rodí tam, kde réva „trpí“ na kamenitých půdách, na nichž se náročnějším rostlinám nedaří a lze tu chovat jen kozy. Vinaři si k nižším výnosům z révy přilepšovali výrobou kozích sýrů. Petits Chèvres Doux Palet de Chèvre • plnotučný měkký kozí sýr • bal.: 200 g, cena za 200 g • kozí sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 120 g • cena za 120 g 54,90 63, 14* JAK SE RODÍ KOZÍ SÝR Kozí sýry jsou vhodné především pro studenou kuchyni. Nejlépe chutnají s čerstvým ovocem (hroznové víno, fíky, brusinky), s vlašskými ořechy, medem či marmeládou. Dají se celé nebo po kouscích obalených anglickou slaninou lehce rozpéci na  grilu, hodí se také do slaných závinů, na pizzu, k zapékání a do salátů. 34,90 40, 14* • kozí sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 150 g • cena za 150 g 79* Srážené syřidlem a kyselinou mléčnou – zrají pod plísní Srážené pouze syřidlem – mají pevné a tuhé těsto Dle stupně zralosti Mladý – měkký, vlhký, bez kůrky, s jemnou chutí Saint Loup • měkký kozí sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 180 g • cena za 180 g Zralý – těsto je hutnější s typickou chutí a vůní, na povrchu je tenká, lehce zvrásněná kůrka s ostrůvky modré plísně 64,90 74, 64* Vyzrálý – plíseň po celém povrchu silnější a vrásčité kůrky, těsto pevné, výrazné aroma s příchutí kozinky Bûchette de Chèvre • měkký kozí sýr • bal.: 150 g • cena za 150 g • čerstvý kozí sýr • bal.: 125 g • cena za 125 g 114,90 132, 49,90 57, cE1320_10-15.indd 13 Dle způsobu výroby Srážené kyselinou mléčnou – mají bělavé těsto 45,90 52, Chabichou du Poitou A. O. P. 14* DĚLENÍ KOZÍCH SÝRŮ La Brique de Chèvre 39* archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH Všechny francouzské sýry z kozího mléka se označují „chèvres“ („chèvre“ = koza). Sýry „mi-chèvres“ se vyrábějí z kozího a kravského mléka smíchaného půl na půl. Koza po příchodu kůzlete dává mléko zhruba 9 měsíců (asi 4 l denně = 800 l ročně, ze 100 l se připraví přibližně 11 kg sýra). Kozí mléko je výrazně tučnější než kravské, obsah tuku se drží asi na 4 %. Nepasterované mléko se po filtraci nechá vysrážet při 33 °C. Vzniklá hmota se vloží do forem s otvory na dně nebo zabalí do bylinek či listů vinné révy. Po vykapání syrovátky se sýry vyklopí z formy, až 3 dny se suší na vzduchu a minimálně 20 dní zrají v chladném a vlhkém sklepě. Čím déle, tím jsou tvrdší, sušší a mají ostřejší chuť. Nejlepší jsou údajně sýry z květnového a červnového mléka, kdy jsou pastviny plné svěží trávy. Dle konzistence Roztíratelné, měkké, poloměkké a tvrdé 13 29.8.13 10:51