Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 11.9. do 8.10.


Sýry - strana 16










     

Sýry - strana 16

F r a n c ie – Au ve r g n e & C a u sse s AUVERGNE & CAUSSES J edna z  nejslavnějších sýrařských oblastí je třetí nejvýše položenou částí Francie. Dávno vyhaslé sopky tu dnes připomínají pouze černé domky zdejších obyvatel postavené z  vyvřelých hornin. Vulkanická činnost obohatila půdu hořčíkem a draslíkem, což dává zdejším plodinám charakteristickou chuť. Jediným možným zemědělským využitím vápencových plošin bylo pastevectví – dodnes se tu chovají ovce a odolná horská plemena aubrackého a salerského skotu. PELLAT AP I ON D’ORIGINE • bal.: 2× 100 g • cena za 100 g Roquefort Vernières A. O. P. ON D’ORIGINE OTÉGÉE PR Roquefort Vernières A. O. P. OTÉGÉE PR PELLAT AP I D’ORIGINE OTÉGÉE PR ON BLEU PELLAT AP I Jednoznačně nejslavnějším zdejším sýrem je nedostižný roquefort z nepasterovaného tučného ovčího mléka. Patří do skupiny sýrů s modrou plísní – v originále „fromage à pâte persillée“. Za modrozelené nitky v těstě těchto sýrů mohou plísně typu penicillium (v  případě roquefortu je to Penicillium roqueforti), které se dnes do  výchozí suroviny mohou naočkovat. Někdy se nezralý sýr dokonce propichuje jehlami, aby se rozvinulo žilkování. Zrání takovýchto sýrů trvá minimálně 3 měsíce, řada gurmánů však upřednostňuje sýry starší. • polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: 125 g • cena za 125 g • polotvrdý sýr s vnitřní plísní • bal.: 600 g • cena za 600 g 54,90 63, Bleu d’Auvergne A. O. P. 14* 298,90 343, 74* 33,90 38, 99* LE PETIT SAINT-NECTAIRE A. O. C. D’ORIGINE Le Petit Saint-Nectaire A. O. P. • polotvrdý sýr s omývanou kůrkou • bal.: 600 g • cena za 600 g 90 169, 39* 195, PELLAT AP I ON D’ORIGINE OTÉGÉE PR archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH ON OTÉGÉE PR Sýr zraje ve  vlhkých sklepích na  žitné slámě minimálně 6 týdnů, ideálně 8–10 týdnů. Během zrání se omývá slanou vodou. Díky tomu získá pískově žlutou, případně šedou kůru se žlutými či červenými skvrnami. Pod kůrkou se skrývá pružné, krémovité těsto, které chutná po ořeších a voní po houbách. Existuje i exkluzivní varianta tohoto sýra. Označuje se přídomkem fermiers (selské) a  pochází z  okolí městečka Besseen-Chandresse. Stane se špičkovou sou- částí sýrových talířů, výborný je s  víny Bordeaux a Shiraz. PELLAT AP I Saint-Nectaire je polotvrdý sýr vyráběný z  nepasterizovaného kravského mléka. Jeho domovem je masiv Monts-Dore ležící 750–1200 metrů nad mořem. Sýr nese označení A. O. C. od  roku 1979 a vyrábět ho smí jen 72 obcí. Typické je pro něj dvojité lisování, nejčastěji do kulatých forem o průměru 21 cm a s výškou 5 cm. Vzniklé kolo pak váží 1,7 kg. Fourme d’Ambert A. O. P. • polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: cca 1,2 kg • cena za 1 kg 239,90 275, 89* 16 cE1320_16-32.indd 16 SÝRY 28.8.13 16:19