Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 11.9. do 8.10.


Sýry - strana 18










     

Sýry - strana 18

F r a n c ie – C h a m p a g n e & F r a n c h e - C o m té CHAMPAGNE & FRANCHE-COMTÉ O ba regiony leží na  severovýchodě Francie, FrancheComté o něco jižněji. Řada zdejších specialit spojuje oblast Champagne se sousedním Lotrinskem a Alsaskem – hlavně paštiky, klobásky či šunky. Po celém světě ovšem tento kraj proslavilo především šampaňské a zdejší sýry. Větší část regionu Franche-Comté tvoří pohoří Jura zasahující i do Burgundska a zdejší produkce sýrů je podobná, do značné míry dokonce shodná s  burgundskou. Už po  staletí se tu sýry vyrábějí stejnými postupy. K nejslavnějším produktům patří Comté a Morbier. NOVINKA! Tome du Lomont Le Marcaire • měkký krémový sýr v koření • bal.: 220 g • cena za 220 g • bal.: 200 g • cena za 200 g 74,90 86, 14* 76,90 88, 44* Affiné au Chablis Le Bois Blond Caprice des Dieux • měkký zrající sýr omývaný vínem Chablis • bal.: 200 g • cena za 200 g • měkký zrající sýr • bal.: 230 g • cena za 230 g • sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 125 g • cena za 125 g 79,90 91, 65,90 75, 89* 132,90 152, 79* 84* archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH BRIE Korunovaný král sýrů – toto označení dal francouzský politik Ch. M. Talleyrand v 19. století brie, sýru s bílou plísní na povrchu vyráběnému z nepasterizovaného kravského mléka (dnes se z hy- Brie Pâturages Comtois • měkký sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 500 g • cena za 500 g 106,90 122, 94* 18 cE1320_16-32.indd 18 gienických důvodů většinou pasterizuje). Historie jednoho z nejstarších francouzských sýrů se začala psát již v roce 774, kdy byl vytvořen mnichy z  opatství Reuil en Brie. Podle některých pramenů si na něm pochutnával i Karel Veliký. Dnes mají právo na  výrobu Brie de Meaux a Brie de Melun s apelací A. O. C. farmáři z  departmentu Seine-et-Marne v  regionu Île-de-France. To ovšem neznamená, že by varianty bez apelace vyráběné v  jiných částech Francie byly méně chutné – špičkové sýry typu brie lze najít na mnoha místech. Nízká kola sýrů zrají na  slaměných nebo umělohmotných rohožích, kde je potřeba je pravidelně obracet. Zhruba po  týdnu se naočkují plísňovou kulturou a dál zrají směrem zevnitř ven 4–10 týdnů při kontrolované teplotě. Pod sametovou bílou plísní se skrývá jemné, smetanové, slámově žluté těsto s  obsahem 45–60 % t. v s. V souladu se svým „titulem“ kralují sýry typu brie studeným mísám a  výborně se snoubí především s bílými víny, jako je Chardonnay či Chablis. Řada lidí si je ale vychutnává i  s  kvalitním červeným. V  teplé kuchyni se ušlechtilé varianty používají méně často, zpravidla k zapékání a  do  bešamelových omáček, jimž dodají slavnostní ráz. SÝRY 28.8.13 19:04