Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 11.9. do 8.10.


Sýry - strana 23










     

Sýry - strana 23

Šp a n ě lsk o ŠPANĚLSKO Kolem břehů Španělska se rozprostírají tři moře s různou teplotou vody a na pevnině, z větší části hornaté, lze najít nejrůznější podnebí od úrodných míst se spoustou srážek až po suché oblasti. V ýroba především ovčích sýrů tu má staletou tradici. Ze zhruba 100 španělských sýrů jich 23 získalo evropské chráněné označení původu (D. O. C.). Komplikované klima dobře zvládají také kozy – pasou se všude tam, kde se nedaří kravám ani ovcím, např. na ostrově Fuerteventura se chovají už tisíc let. TVRDÉ SÝRY VÝRAZNÉ CHUTI (MANCHEGO, IBERICO, CABRA) Domovem nejproslulejšího španělského sýra Manchego je drsný region La Mancha, kde panují žhavá suchá léta a  velmi chladné zimy. Z  lehce natrpklého mléka od  ovcí zdejšího houževnatého stejnojmenného plemene se vyrábí jemný, pikantní a aromatický sýr. Velkovýrobci mléko většinou pasterizují, rukodělné provozovny používají syrové. Během 2–12 měsíců zrání válcovitých bochníků (1–3,5  kg) se vyvíjí výrazná chuť sýra, k  níž nejlépe ladí selský chléb a plné červené víno nebo sherry. Manchego curado zraje nejméně dva měsíce a jeho tělo je měkčí. Manchego semi-curado jde na  trh po  půl roce zrání a tvrdý Manchego viejo po 9–12 měsících. Kůra se musí v průběhu zrání omývat, někdy se potírá olivovým olejem. Iberico Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších španělských sýrů se vyrábí v  provincii Valladolid ve  středním Španělsku z  mléka kravského, ovčího i kozího. Jejich obsah kolísá podle sezony, ale sýr musí vždy obsahovat minimálně 50 % kravského, 30 % kozího a 10 % ovčího mléka – čím více posledního, tím je sýr lepší. Ve Španělsku se Iberico zpravidla podává s kdoulovým želé (vhodný je i vychlazený žlutý meloun nebo jablko), ale lze ho použít v teplé IBERICO Mix tvrdých plátkových sýrů Manchego, Iberico, Cabra al vino • bal.: 150 g • cena za 150 g • tvrdé sýry výrazné chuti • bal.: 150 g • cena za 150 g od 96,90 111, 44* 79,90 91, 89* NOVINKA! Manchego • kozí sýr • bal.: 465 g • cena za 465 g • výběr ovčích sýrů • bal.: 110 g • cena za 110 g od 239,90 275, archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH Cabra 86,90 99, 89* 22 cE1320_16-32.indd 22 94* kuchyni podobně jako parmazán. Z  vín vybírejte španělská červená, dále Pinot Noir nebo Beaujolais, z bílých Sauvignon Blanc. Cabra Středně tvrdý sýr s příjemnou vůní a jemnou chutí připomínající oříšky a  mandle, které u kozího sýra překvapí, se vyrábí z pasterovaného mléka. Zraje nejčastěji měsíc, těsto má barvu slonoviny. Vyrábí se ve  třech variantách: Queso de Cabra Puro („queso“ = sýr, „cabra“ = koza), Queso de Cabra al Vino (během zrání je kůra omývána červeným vínem) a  Queso de Cabra al Romero, který zraje 4 měsíce a je obalen v rozmarýnu. Kůru všech tří uvedených sýrů, jsou-li vyráběny ve  velkých koláčích, zdobí vzor rybí kosti připomínající stylizované klásky, který se na bok sýrového těsta otiskne z formy. SÝRY 28.8.13 19:07