Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 11.9. do 8.10.


Sýry - strana 24










     

Sýry - strana 24

Řecko & Kypr ŘECKO & KYPR O O O Feta Dodoni Feta Feta • měkký bílý ovčí sýr • bal.: 180 g • cena za 180 g • měkký bílý ovčí sýr • bal.: 1 kg • cena za 1 kg • měkký bílý ovčí sýr • bal.: 400 g • cena za 400 g 329,90 379, 109,90 126, 39* 62,50 71, 39* 88* HALLOUMI • bal.: 200 g • cena za 200 g 52,90 60, 84* Feta Delfi • bal.: 1 kg • cena za 1 kg Sýr Halloumi je známý jako národní kyperský pokrm – vyráběl se tu již před tisíci lety. Polotvrdý bílý sýr původně pouze z ovčího, dnes již také ze směsi kozího, ovčího a kravského mléka s přídavkem máty výborně chutná samotný, je ale možné ho grilovat, smažit i vařit. Na Kypru se podává v salátu s řeckým dresinkem (směs olivového oleje, hořčice, octa a  kečupu doplněná jemně nasekanou cibulí a olivami), v šunce s vejci, v raviolách i na pizze, nejčastěji však dozlatova usmažený. Vyniká lahodnou slanou chutí a  je možné jej skladovat i více než rok. Podává se s pivem, ale labužníci jej kombinují s lehkým kyperským červeným vínem. Halloumi • sýr ke grilování • původ: Kypr • bal.: 250 g • cena za 250 g archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH Feta Delfi 86,90 99, 94* 259,90 298, 89* ŘECKO Řekové jsou velkými milovníky sýrů – vyrábějí je dlouhá staletí (zmínka o sýrech pochází už z Homérovy Odyssey) a podávají je ke každému chodu. N ejrozvinutější je sýrařství v  severních horských oblastech. Místní obyvatelé se rádi předhánějí v  tom, kdo vymyslí zajímavější sýrový pokrm, jak originálně servírovat sýr ve formě dezertu nebo jak ho nejlépe kombinovat s  vínem. Z  obrovského množství původních řeckých i převzatých receptur je zřejmě nejznámějším a  historicky nejstarším řeckým mléčným produktem měkká bílá Feta. Sýr vyrobený nejčastěji z  ovčího, případně z  kozího či kravského mléka zraje ve vacích z ovčí a kozí kůže. Poté se uchovává ve tvaru kulatého bochníku v dřevěných sudech se syrovátkou. Obsah tuku je obvykle 45–60 %. Feta se na  trhu objevuje v  různých variantách, může být tužší, pikantní nebo s  bylinkami. V  České republice se nejčastěji drobí nebo krájí na  kostičky rovnou do  salátové mísy a přidává se také do sendvičů. V Řecku se podává na podnosech ve velkých blocích, z nichž si stolovníci nabírají podle chuti. Lze ji rovněž naložit do olivového oleje s bylinkami. KYPR Na Kypru pracuje 50 % obyvatel v zemědělství. Je tu velmi rozšířený chov skotu, v  menší míře Kypřané chovají ovce a kozy. Tradice výroby sýrů je tu podobná a  stejně dlouhá jako v  blízkém Řecku. 23 cE1320_16-32.indd 23 29.8.13 10:54