Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 11.9. do 8.10.


Sýry - strana 28










     

Sýry - strana 28

ŠVÝCARSKO Švý c a r sk o Švýcarsko je zemí s úrodnými pastvinami plnými krav a výroba sýrů patřila především ve zdejší části Alp k významným zdrojům obživy už ve středověku. Tête de Moine A. O. C. V době malé doby ledové (chladné období od počátku 15. stol. s nejdrsnějším klimatem v 17. stol. trvalo zhruba 400 let) nebylo možné ve vyšších polohách pěstovat obilí, mléko a sýry tedy byly téměř jedinou potravou zdejších obyvatel. Vývoz sýrů z Alp do dalších částí dnešního Švýcarska se začal rozmáhat v 15. století. V 19. století vedle malých horských výroben vznikly větší, zpravidla družstevní sýrárny v údolí a švýcarské sýry vyrazily dobýt Evropu. Kvůli ochranným zemědělským clům export ve  20. století poklesl a  podepsala se na  něm i  1. světová válka. V  té době vznikla svépomocná Švýcarská sýrařská unie, která spravovala prodeje nejdůležitějších švýcarských sýrů. Po 2. světové válce byl jejich vývoz státně dotován. Velké oblibě místních obyvatel i  turistů se těší regionální speciality vyráběné na horských statcích podle tradičních postupů. Le Gruyère • tvrdý sýr s delikátní krémovou chutí • bal.: cca 800 g • cena za 1 kg J edna z prvních zmínek z doby kolem přelomu prvního tisíciletí uvádí, že sedláci z  Glarnu odváděli bylinkový sýr Schabziger jako desátek do zdejšího kláštera. Od roku 1115 historické zápisy zmiňují slavný Gruyère, o nějž se Švýcarsko dlouho „přetahovalo“ s  Francií, ale už v  roce 1951 bylo rozhodnuto, že patří oběma zemím. Hladký celistvý sýr chutná podobně jako polotvrdý ementál, který vešel na  sýrařskou scénu kolem roku 1200. • bal.: 2× 200 g • cena za 200 g 95,90 110, 29* 499,00 573, 85* HISTORIE FONDUE ENTAL E NT R O L EE L PE CO LATION R M EM AP archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH - AOC - Fondue Emmi Emmentaler • bal.: 400 g • cena za 400 g • tvrdý sýr z nepasterovaného mléka • bal.: 200 g • cena za 200 g 109,90 126, 39* 76,90 88, Nikdo už dnes nejspíš nerozsoudí, zda fondue vynalezli mniši, nebo pastevci. Obyvatelé klášterů směli v  postní době konzumovat pouze tekutou stravu, a  tak prý na  přísné předpisy vyzráli chutným a  sytým roztaveným sýrem. Pastevci zase nejspíš řešili problém, jak si pochutnat na  ztvrdlém sýru a  okoralém chlebu, což byly zpravidla jediné potraviny, které byly v zimě vysoko v horách k dispozici. Časem se z nouzového řešení vyvinula společenská pochoutka, která dala jméno i fritovanému masu, rybám či zelenině nebo také čokoládě připravovaným v podobné nádobě. 44* 26 cE1320_16-32.indd 26 @@if {bal}<>{unit}@@ SÝRY 28.8.13 19:31