Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 11.9. do 8.10.


Sýry - strana 29










     

Sýry - strana 29

Ve lk á Br itá n ie VELKÁ BRITÁNIE Britové milují své sýry stejně jako svůj čaj o páté. Vyrábějí jich na 400 druhů a každý z nich má jedinečnou chuť a specifickou konzistenci. Mild Cheddar • tvrdý aromatický pikantní sýr • bal.: cca 2,5 kg • cena za 1 kg 289,90 333, 39* VĚDĚLI JSTE, ŽE... Sýr Blue Stilton se podává s portským vínem, které labužníci podle staré anglické receptury nalévají přímo do  válcovitého otvoru v rozkrojeném sýru. Ten se přikryje odkrojenou částí a  sýr se nechá odpočívat – čím déle, tím víc změkne a „prosákne“ vínem (obvykle 20 minut až 3 hodiny i déle). Pak se jí lžicí. T vrdý Cheddar je světově nejrozšířenějším anglickým sýrem. Až do 17. století se v městečku Cheddar vyráběl z ovčího a  kozího mléka, pak výrobci přešli na  mléko kravské. Nejchutnější Cheddar se vyrábí z mléka krav shorthornského nebo ayrshirského plemene. Aromatický sýr s lehce ořechovou pikantní chutí a drobivou konzistencí dříve získával sytě žlutooranžovou barvu díky šafránu, dnes se v Anglii často barví výtažkem z plodů západoindického oreláníku barvířského (přírodní těsto sýra je světlé). Při nákupu je třeba sledovat, zda vyberete Cheddar označený „mild“ (zraje min. 3 měsíce a má nejjemnější chuť), „medium“ (stráví zráním 4–9 měsíců), nebo „sharp“, případně „old“ (9–24 měsíců) či „extra-old“ (2–7 let). Čím starší, tím je jeho chuť výraznější. Na trhu lze objevit i desetileté sýry tohoto typu, které jsou velmi tvrdé a pro mnohé konzumenty až příliš ostré. Blue Stilton Red Leicester Cheddar mild Cheddar mature • měkký sýr s plísní uvnitř hmoty • bal.: 150 g • cena za 150 g • tvrdý sýr s ořechovou chutí • bal.: 200 g • cena za 200 g • tvrdý aromatický lehce pikantní sýr • bal.: 200 g • cena za 200 g • tvrdý aromatický pikantní sýr • bal.: 200 g • cena za 200 g od 79,90 91, 64,90 74, 61,90 71, 66,90 76, archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH Za zmínku stojí také Stilton, kterému se říká král anglických sýrů. Pochází ze stejnojmenné vesničky a  jeho výroba je povolena jen v hrabstvích Derbyshire, Leicestershire nebo Nottinghamshire. Má silnou kůrku s rovnoměrným modrým žilkováním a silným ostrým aroma. Vyrábí se z kravského mléka, nejlépe letního, modrá verze zraje nejméně 9 týdnů, bílá pouze 4 týdny. Podává se s řapíkatým celerem nebo hruškami, vhodný je do salátů a sýrových mís. 89* cE1320_16-32.indd 27 64* 19* 94* 27 29.8.13 12:39