Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 11.9. do 8.10.


Sýry - strana 30










     

Sýry - strana 30

Slo ve n s k á r e p u b lik a SLOVENSKÁ REPUBLIKA D íky rozšířenému salašnictví hrály vždy na  Slovensku prim ovčí sýry. Na salaších se vyráběla řada tvrdých sýrů, ale koncem 18. století se začala rozvíjet výroba brynzy. Dnes už je těžko určit, proč a  kde vznikla, některé prameny její vynález přisuzují rumunským pastevcům, ale na  Slovensku získala velkou oblibu. Před 2. světovou válkou tu existovalo téměř 50 větších brynzáren a jejich produkty patřily k základním mléčným výrobkům na slovenském trhu. Průmyslové zpracování kravského mléka je spjato se vznikem mlékárenských družstev na  konci 19. století. Byli k  němu přizváni experti ze západní Evropy, kteří na  Slovensko přinesli Gazdovské korbáčiky, nitě • bal.: cca 1 kg • cena za 1 kg archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH Gazdovská parenica uzená maxi • uzené, neuzené • bal.: cca 500 g • cena za 1 kg od 169,50 194, 93* výrobu např. eidamu, ementálu nebo rokfóru. Největší oblibu časem získal eidam, plísňové sýry a  uzené varianty domácích pařených sýrů. Po vstupu do  EU slovenské sýrařství drží krok se zahraniční produkcí a  řadu výrobků zdobí chráněné zeměpisné označení (Slovenská brynza, parenica a oštiepok, Oravské a Zázrivské korbáčiky). Gazdovský polooštiepok Gazdovský oštiepok uzený • uzený, neuzený • bal.: 4× 165 g, 4× 168 g • cena za 165 g, 168 g • bal.: 2× 350 g • cena za 350 g 29,50 33, 63,90 73, 92* 209,90 241, 49* 39* Brynza plnotučná • bal.: 2× 250 g • cena za 250 g 41,90 48, 19* 28 cE1320_16-32.indd 28 SÝRY 29.8.13 12:39