Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 11.9. do 8.10.


Sýry - strana 31










     

Sýry - strana 31

Slo ve n s k á r e p u b lik a VÝROBA SÝRŮ Bánovecká parenica • uzená, neuzená • bal.: 6× cca 130 g, 6× cca 140 g • cena za 1 kg má na  území Slovenska staletou tradici, která je spojena s pastevectvím a salašnictvím v horských a podhorských oblastech. V současnosti se Slovensko snaží vrátit ovčímu mlékařství jeho dávnou slávu a daří se mu to především výrobou lahodných sýrařských specialit. 152,90 175, 84* Bánovecká minikoliba • bal.: cca 500 g • cena za 1 kg 152,90 175, 84* Gastro oštiepok • bal.: cca 1,1 kg • cena za 1 kg 149,90 172, 39* KAŠKAVAL Na Slovensku se vyrábí z  kravského i  ovčího mléka podobným postupem jako italské pařené sýry Mozzarella a  Provolone. Obsah tuku v  sušině se podle výrobce může pohybovat od 35 do 60 %. Zajímavé je zrání (2–3 měsíce) přímo v  obalu, který musí být jednostranně propustný, aby plyny vznikající při zrání mohly odcházet, ale sýr byl zároveň chráněn před venkovními vlivy. Kaškaval z kravského mléka zaujme nakysle slanou pikantní chutí. Má široké využití ve studené i teplé kuchyni, hodí se do  grilovaných a  zapečených jídel, těstovin, salátů a  rizot. Na trhu je také uzená varianta – sýr se udí přírodním dýmem z  bukových pilin. Barva obou sýrů je na  řezu krémově žlutá, uzený má zlatožlutý povrch. Všechny druhy kaškavalu mají rovnoměrnou tužší konzistenci s ojedinělými drobnými dírkami. Obsahují min. 55 % sušiny, min. 35 % t. v s. a max. 2,5 % soli (zdroj Agrofarma). Kaškaval z ovčího mléka má výraznější a pikantnější nakysle slanou chuť, typickou pro ovčí pařený sýr. Od kravských kaškavalů se liší také vyšší tučností (min. 45 % t. v s.). Ačkoli se většinou konzumuje jako chuťovka, hodí se i do teplých pokrmů. Je výtečný v grilovaných nebo zapečených jídlech, ale také v salátech, těstovinách a rýži. Kaškaval pařený sýr • uzený, neuzený • bal.: cca 500 g • cena za 1 kg 169,90 195, 39* Karpatský bochník • zrající sýr • bal.: 200 g • cena za 200 g archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH Při vyslovení názvu kaškaval si nejspíš vybavíte Balkán a  nejste daleko od pravdy, přestože tento pařený sýr se vyrábí i v řadě jiných zemí. Zrodil se nejspíš v Itálii, odkud se rozšířil do Řecka, Turecka a dál do světa, podobný sýr lze najít dokonce v Libanonu a Sýrii (kashkawan). Produkty jednotlivých zemí se však liší tvarem i  dobou zrání, italský caciocavallo (v překladu znamená „sýr na koni“) někdy zraje až 7 let. 52,90 60, 84* 29 cE1320_16-32.indd 29 29.8.13 11:38