Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sýry

Platnost od 11.9. do 8.10.


Sýry - strana 32










     

Sýry - strana 32

Č e s k á r e p u b lik a ČESKÁ REPUBLIKA P řestože první objevená zpráva o výrobě sýrů na území pozdější České republiky pochází z 10. století, lze předpokládat, že byla tato potravina známá už dříve. Blaťácké zlato • čisté, s pepřem, s ořechy • bal.: 6× 120 g • bal.: cca 1,5 kg • cena za 120 g • cena za 1 kg 151,90 174, 69* 20,90 24, 04* P řibývalo stád ovcí a skotu a i chudí lidé mívali jako zdroj mléka alespoň kozu. Sýry se nejprve vyráběly doma zráním tvarohu smíchaného se solí a kmínem, přebytky se prodávaly na trzích. Později se výroba sýrů přesunula na statky a panství. Rozvoj vědy v 19. století (pasterizace, odstředivka) pozitivně ovlivnil i výrobu sýrů. První česká továrna na sýry začala pracovat roku 1838 v Pitkovicích u Říčan a před 2. světovou válkou existovalo již asi 800 firem zpracovávajících mléko a  vyrábějících sýry – nepřežily však znárodnění v roce 1948. archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH I socialistické velkohospodářství drželo výrobu sýrů na slušné úrovni. Po revoluci opět přibylo soukromých výrobců a zájem nakupujících o poznávání sýrových specialit i nadále roste. V kurzu jsou např. dražší sýry zahraničního typu a velké oblibě se těší lokální speciality z farmářských trhů. Spotřeba se pohybuje kolem 14 kg sýra na osobu a rok a každoročně se zvyšuje zhruba o 4 %. Jako první z českých produktů získaly Chráněné zeměpisné označení EU Jihočeská niva a Jihočeská Zlatá niva, následovaly Olomoucké tvarůžky. Zlatá niva 60 % • sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: 2× 110 g • bal.: cca 2,5 kg • cena za 110 g • cena za 1 kg 169,90 195, 21,50 24, Madeland 45 %, 45 % uzený, light 30 % Madeland plátky 39* 73* KAMADET Název Kamadet vznikl spojením jména výrobce (Madeta) a někdejší provozovny v Kaplici. Přídomek „královský sýr“ získal až po roce 1989. Vyrábí se z  plnotučného kravského mléka a  jeho sýřeninu lze použít rovněž pro přípravu oblíbeného Blaťáckého zlata. Po první fázi zrání v chladu se však postupy výroby obou sýrů rozcházejí. Sýřenina pro Kamadet se naočkuje ušlechtilou bílou plísní Penicillium candidum, díky níž poloměkký sýr s nažloutlou barvou na řezu získá při druhé fázi zrání v teple bílý sametový povrch. • bal.: cca 2,5 kg • cena za 1 kg • bal.: 6× 100 g • cena za 100 g 17,90 20, 59* 147,90 170, 09* Kamadet • sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: cca 1,4 kg • bal.: 6× 120 g • cena za 120 g • cena za 1 kg 159,90 183, 89* 20,50 23, 58* Caesar Bleu 50 % • sýr s plísní uvnitř hmoty • bal.: 2× 110 g • bal.: cca 1,2 kg • cena za 110 g • cena za 1 kg 164,90 189, 64* 30 cE1320_16-32.indd 30 SÝRY 20,90 24, 04* 28.8.13 19:12