Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sůl, maso

Platnost od 25.9. do 22.10.


Sůl, maso - strana 15










     

Sůl, maso - strana 15

O vo c e & z e le n in a POZOR, KŘEHKÉ! Jako všechny houby, i  hříbky jsou velmi choulostivé. Při manipulaci s nimi je třeba dodržet několik důležitých zásad: Neskladujte je v  průvanu, objevily by se na nich nehezké skvrny a vyschly by. V teple a vlhku osliznou, změknou a začnou velmi rychle plesnivět. Na přímém slunci zhnědnou a vyschnou. Při čištění je nenamáčejte, protože by nasákly vodu a  ztratily chuť. Lepší je použití suchého hadříku nebo jemného kartáčku. Silně znečištěné houby rychle opláchněte pod proudem vody. PORTRÉT HŘIBU Pravé hřiby (smrkový Boletus edulis, dubový B. reticulatus, případně borový B. pinophilus) patří mezi hřibovité houby. Jsou zavalité se světle či tmavě hnědým kloboukem, který může v  extrémních případech dosáhnout až 30 cm v  průměru a 10 cm tloušťky. Šedobílý až šedohnědý třeň (lidově zvaný „noha“) dorůstá délky 7–15 cm a šířky zhruba 6 cm, ve spodní části je silný a  kulovitý, směrem nahoru se zužuje. Rourky na spodní straně klobouku jsou nejprve žlutavé, u starších exemplářů zelenkavé a dají se lehce oddělit od bílé dužiny klobouku. Hřiby nejčastěji rostou v  jehličnatých lesích, lze je však najít i  ve smíšených porostech. Patří mezi symbiotické – ektomykorhizní houby, které jsou vázány na hostitelskou rostlinu, v tomto případě strom (např. smrk nebo dub). Houby rostou nedaleko od něj a jejich rozsáhlé podhoubí (mycelium) stromu zajišťuje dostatečné zásobení vodou. Strom na oplátku houbám dodává potřebné živiny. HŘIBOVÉ „CAPPUCCINO“ 300 g čerstvých hřibů 20 g sušených mletých hřibů 2 šalotky 750 ml kuřecího vývaru 350 ml smetany 350 ml mléka olej sůl, pepř několik snítek tymiánu Šalotky nakrájené na kostičky osmahneme na oleji dozlatova a  přidáme čerstvé hřiby a  tymiánové lístky. Zalijeme kuřecím vývarem a  necháme pět minut povařit. Přilijeme smetanu a  znovu přivedeme k  varu. Rozmixujeme a  propasírujeme jemným sítem. Dochutíme solí a pepřem. Pěnu vytvoříme z mléka s několika lístky tymiánu a  trochou soli, které po zahřátí vyšleháme do pěny. Polévku podáváme v  silnostěnných sklenicích, ozdobíme mléčnou pěnou, několika lístky tymiánu a špetkou mletých sušených hřibů. 14 cE1321_12-15.indd 14 EPIKURE 10.9.13 11:16