Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sůl, maso

Platnost od 25.9. do 22.10.


Sůl, maso - strana 16










     

Sůl, maso - strana 16

JAK JE UCHOVAT? Zdaleka ne všechny houby se k  sušení hodí, některé během něj ztratí chuť. To však není případ hřibů. Velmi dobře schnou a  jejich chuť je podle znalců mnohem výraznější než u  čerstvých exemplářů. Hřiby k sušení nakrájejte na 3–5 mm silné plátky a  nechte je sušit v  troubě při teplotě 40 °C. Pozor: dveře trouby nechte otevřené, aby vlhkost měla možnost unikat. Sušené houby připravíte k použití krátkým namočením do vody, aby změkly, a poté jimi můžete vylepšit chuť polévek, omáček a mnoha dalších jídel. Vodu, v níž se houby máčely, nevylévejte, ale použijte k  vaření, protože obsahuje spoustu výtečného houbového aroma. Pokud chcete houby skladovat déle, můžete je naložit do oleje či sádla a sterilizovat, nebo zamrazit. V  druhém případě je nejprve několik minut zprudka povařte ve vodě a po rychlém ochlazení propláchnutím studenou vodou je hluboce zamrazte. Místo mikrotenového sáčku je raději uložte do pevně uzavíratelné krabičky, protože houbové aroma je velmi „nakažlivé“ pro ostatní potraviny. Dlouhou tradici má nakládání do soli. Například v ruské kuchyni se hřiby i další houby nakládají celé nebo v  plátcích do zavařovacích sklenic. Každá vrstva se posype solí a  pepřem, případně, pokud to recept doporučuje, také cibulí. Zatíží se těžkým předmětem a  za 4–6 týdnů získáte chutnou delikatesu, kterou lze jíst jako pochutinu k  vodce, podávat jako přílohu k  rybám či masu nebo jako přísadu do soljanky. VÍTE, ŽE... ... hřiby téměř nelze zaměnit za jedovaté houby s  výjimkou malých plodnic závojenky olovové? Spatříte-li po odlomení hlavičky lupeny místo rourek, houba do košíku nepatří. 15 cE1321_12-15.indd 15 10.9.13 11:17