Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sůl, maso

Platnost od 25.9. do 22.10.


Sůl, maso - strana 19










     

Sůl, maso - strana 19

Mlé č n é vý r o b k y JOGURT PRO ZDRAVÍ Kysané mléčné výrobky znali lidé již ve 3. tisíciletí př. n. l., moderní doba však jejich nabídku dovedla k dokonalosti. O jogurtu jako o  příjemné kyselé hmotě se poprvé zmiňuje římský autor Plinius starší v 1. století n. l. Jogurt vznikl nejspíše v  oblasti Středního východu (dnes Írán) náhodným kysáním mléka při přepravě ve vaku z kozí kůže. Do Evropy se pak dostal z Východu jako lék na žaludeční potíže. Francouzský král František I., který vládl v  1. polovině 16. století, údajně trpěl zažívacími problémy a  pomohl mu až istanbulský lékař jogurtovou „terapií“. Jiné teorie považují za kolébku jogurtu Bulharsko. Starobylé indiánské záznamy se zmiňují o kombinaci jogurtu a medu ve své době nazývané jako „pokrm bohů“. Za ovocné varianty vděčí svět Radlické mlékárně na pražském Smíchově. Tady roku 1933 poprvé přidali na povrch jogurtu lžičku jahodové marmelády, jež měla bránit vzniku plísní. 18 cE1321_18-19.indd 18 EPIKURE 10.9.13 11:18