Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sůl, maso

Platnost od 25.9. do 22.10.


Sůl, maso - strana 20










     

Sůl, maso - strana 20

ZDRAVÉ BACILY „Úředně“ je jogurt kysaný mléčný výrobek získaný kysáním mléka, smetany, podmáslí nebo jejich směsí pomocí symbiotických bakterií mléčného kvašení Streptococcus thermophilus (dříve zvaný salivarius) a  Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (v  původní taxonomii označovaný pouze jako bulgaricus), jimž se také říká živé jogurtové kultury. Přeměňují mléčný cukr (laktózu) na kyselinu mléčnou. Přeměna probíhá 4–8  hodin při teplotě 40 °C. Do jogurtu pak lze přidávat vitaminy, stopové prvky, minerály či probiotické bakterie. Podle směrnice Evropské unie musí gram výrobku ke konci trvanlivosti obsahovat minimálně 10 milionů živých kultur. Jogurt se vyrábí klasicky, nebo v  tanku. V  prvním případě mléko prokysává přímo ve skleničce či v kelímku, což je náročnější a  dražší. Klasicky vyrobený jogurt (např. Jihočeský či Hollandia) lze poměrně snadno poznat –  je totiž kyselejší, pevnější a  tužší, na povrchu se může tvořit syrovátka. Většina tuzemských produktů však vzniká ve velkokapacitním tanku – teprve pak se hmo- ta promíchá, zchladí a  plní do obalů. Jako všechny mléčné výrobky obsahují jogurty vápník a  bílkoviny, navíc jsou kysané, tedy lehce stravitelné, působí pozitivně na střevní mikroflóru a  brání hnilobným procesům ve střevech. Při pravidelném užívání pomáhají při prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku. S výjimkou smetanových verzí snižují hladinu cholesterolu v krvi. Bio selský jogurt 3,1 % Bio selský jogurt bílý 3,9 % • bal.: 400 g • cena za 400 g JAKÝ SI DÁTE? • všechny příchutě • bal.: 180 g • cena za 180 g 16,90 19, 44* Bílý jogurt obsahuje jen mléko a  jogurtové kultury, přidáním ovoce, džemu či marmelády vzniká jogurt ochucený. Existují i  verze s  čokoládou, oříšky,  medem či  cereáliemi. Podle obsahu tuku rozlišujeme jogurty nízkotučné (do 0,5 % tuku), se sníženým obsahem tuku (max. 3 %), běžné (nad 3 %) a smetanové (nad 10 %). Kromě toho jsou na trhu speciální bílé i  ochucené druhy, např. verze light se sníženým obsahem tuků a  sacharidů, DIA jogurty s  umělými sladidly určené diabetikům, případně bio produkty nebo druhy obohacené probiotiky a  prebiotiky. Výrobky označené „laktose-free“ uvítají lidé s nesnášenlivostí laktózy. 11,90 13, 69* Landliebe jogurt na ovoci 3,1 % Jihočeský jogurt ve skle 3 % • jahoda/višeň, malina/borůvka • bal.: 4× 150 g • cena za 150 g • bílý, ochucený • bal.: 6× 200 g • cena za 200 g 14,90 17, 14* 11,50 13, 23* Aby jogurty držely konzistenci, přidávají se do nich zahušťovadla. Ideální je sušené odstředěné mléko (to se užívá především při klasické výrobě), ovšem daleko častěji to bývá levnější želatina, bramborová vláknina, bramborový či kukuřičný škrob ap., jež však mají menší výživovou hodnotu. Produkt, který je kvůli prodloužení životnosti tepelně ošetřen termizací, nesmí nést označení jogurt, ale např. jogurtový dezert. Kvůli tepelné úpravě totiž neobsahuje živé kultury, které chybějí i ve výrobcích s  konzervačními látkami. Zvýší-li se objem jogurtu pomocí našlehávačů a  stabilizátorů, musí se označovat třeba jako jogurtová pěna. Tyto jogurtové výrobky musejí obsahovat minimálně 50 % jogurtu. Seraph ovocný jogurt 2,6 % Minus L jogurt ovocný 3,8 % • bal.: 20× 150 g • cena za 150 g • s náhradními sladidly • bal.: 250 g • cena za 250 g • se sníženým obsahem laktózy • bal.: 150 g • cena za 150 g 10,90 12, 16,50 18, 6,50 7, 48* 54* 98* archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH Jogobella Light 1,3 % 19 cE1321_18-19.indd 19 11.9.13 12:22