Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sůl, maso

Platnost od 25.9. do 22.10.


Sůl, maso - strana 23










     

Sůl, maso - strana 23

F rancie apelovala v  roce 1926 na mezinárodní smlouvy uzavřené po 1. světové válce a  koňak z  jihozápadu Francie nechala opatřit ochrannou známkou. Od té doby sebelepší vinný destilát, který se nemůže prokázat původem z přesně vymezené oblasti, nese na etiketě označení brandy. Málokdo ale ví, že prazáklad koňaku byl na svět uveden v  Holandsku, kam zdejší obchodníci dováželi z  oblasti Cognac méně kvalitní bílé víno a přepalovali je na kořalku. ÚRODNÝ JIHOZÁPAD Vinice jihozápadní Francie vhodné pro výrobu koňaku mají specifickou strukturu půdy. Vinná réva je zvyklá prodírat se za vodou, a proto mohou být její kořeny až několik desítek metrů dlouhé. Zatímco jíl jim působí potíže, drolivá křídová půda kořenům ochotně ustupuje z cesty. Proto se koňaku také někdy říká „pálenka z křídy“. Území, jež bylo poprvé zákonem vymezeno v roce 1909, se dělí na šest odlišných částí. Z hlediska výroby koňaku je nejcennější oblastí Grande Champagne s  křídovým podložím – koňaky tu mohou zrát i  více než 40 let. Další oblast s  názvem Petite Champagne se vyznačuje menší drolivostí půdy a  zkrácením doby zrání na zhruba 30 let. Území Borderies charakterizuje částečně odvápněná půda tvořená směsí křídy a jílu, zdejší koňak zraje asi 15 let. Dvě další, Fins Bois a Bon Bois, se vyznačují nedrolivou křídou a koňak vyrobený z vína místních vinic zraje zhruba 10 let. Vinice Bois Ordinaires jsou kvůli blízkosti moře pro prémiové značky koňaku nevhodné. VÝROBA KOŇAKU Zjednodušeně řečeno je koňak vlastně jedním z druhů brandy, jíž se přezdívá „eau de vie“ (voda života). Tato vysoce kvalitní pálenka vzniká dvoustupňovou destilací vína z bílých hroznů a následným zráním v dubových sudech, které musejí být podle pravidel minimálně 40 let staré. 21 cE1321_20-23.indd 21 10.9.13 11:19