Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sůl, maso

Platnost od 25.9. do 22.10.


Sůl, maso - strana 3










     

Sůl, maso - strana 3

V dávné historii bývala sůl cennější než zlato a  obchod s  tímto důležitým a  žádaným ochucovacím prostředkem přinášel velké bohatství – dokonce se používal jako měna. Římští vojáci dostávali část žoldu právě v  soli, odtud také pochází anglický výraz pro plat – „salary“ („sal“ znamená latinsky sůl). Města podél velkých obchodních cest známých jako Solné stezky vzkvétala a brzy se proměnila v bohaté metropole. Na celé zeměkouli se ročně vyprodukuje více než 250 milionů tun soli – díky tomu ji máme stále po ruce. Cenová škála se pohybuje od té zcela obyčejné (za kilogram zaplatíte asi pětikorunu) až po vzácné speciality z různých koutů světa – počínaje černou indickou Kala Namak přes korejskou bambusovou až k růžové Murray River z Austrálie. Vyčištěná (rafinovaná) kuchyňská sůl, běžně používaná k vaření, se prodává ve formě různě velkých zrnek. Jemná stolní se hodí k  přisolení hotového pokrmu u  stolu, středně jemná k  dochucování jídla při vaření. Hrubozrnná sůl je ideální ke konzervování, nakládání a dušení, pro přípravu pokrmů v solné krustě a do mlýnku na sůl. SOLTE VE SPRÁVNÝ ČAS Většina jídel se solí buďto před přípravou, nebo při vaření. V  případě zeleniny, těstovin a rýže se sůl přidává do vody, v níž se vaří. Velké kusy masa (např. pečeně) by se měly solit předem, aby se chuť v  pokrmu mohla rozvinout. U  malých kousků se odborné názory liší. Například steaky většina kuchařů solí až na závěr přípravy, protože sůl vytahuje ze svaloviny vodu a maso by se během grilování či pečení vysušilo. Proces dehydratace však chvilku trvá, proto nic nebrání tomu, abyste například minutky osolili po zatažení povrchu masa na horkém oleji. Vnitřnosti a  všechny pokrmy, které se dlouho vaří nebo redukují (např. omáčka z  vydušené masové šťávy), se solí až nakonec. Luštěniny či vývar je také třeba solit až v závěru vaření. Zeleninové saláty ochucujte těsně před podáváním a raději nechte strávníky, aby si dresinky přidali podle chuti – jen tak zajistíte, že křupavá zelenina zbytečně nezvadne. 3 cE1321_02-07.indd 3 10.9.13 11:13