Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Sůl, maso

Platnost od 25.9. do 22.10.


Sůl, maso - strana 4










     

Sůl, maso - strana 4

Sp e c iá l ZE ZEMĚ I Z MOŘE Všechny druhy soli se z  největší části skládají z  chloridu sodného, liší se však obsahem minerálů a stopových prvků, které jsou základem osobitých chuťových nuancí jednotlivých typů. Podle způsobu výroby rozlišujeme tři základní druhy soli: Kamenná sůl neboli halit se těží v dolech, pak se čistí a  zpracovává. Velká ložiska vzniklá odpařením prehistorických moří se nacházejí například v  Asii a  v  USA. Z jednoho z nejstarších solných ložisek v Pákistánu pochází velmi jemná, načervenalá himálajská sůl, v níž lze nalézt řadu minerálů a  stopových prvků včetně železa, které jí dodává barvu. Vakuová (odpařovaná) sůl se vyrábí z přírodní nebo uměle vytvořené solanky (solného roztoku), z níž se odpaří voda. Mořská sůl se získává ze solných jezer (salin), kde se mořská voda odpařuje v  mělkých nádržích. Jeden litr mořské vody vynese kolem 35 g soli. Tuto pravděpodobně nejstarší metodu získávání slaných krystalů lze používat jen v  klimaticky vhodných oblastech: výroba se neobejde bez častého větru a  slunečního svitu v  kombinaci s  relativně malým množstvím srážek, protože jediný silný déšť může zničit práci několika týdnů. V  Evropě se mořská sůl získává např. na francouzském pobřeží Atlantiku, v  Chorvatsku a  Slovinsku, u Černého moře a ve Středomoří. ZÍSKÁVÁNÍ MOŘSKÉ SOLI ZE SOLNÝCH JEZER... 4 cE1321_02-07.indd 4 EPIKURE 10.9.13 11:13