Aktuálníletáky.cz   

Kaufland akční­ leták online : Nádobí, krmivo, drogerie

Platnost od 26.9. do 2.10.


Nádobí, krmivo, drogerie - strana 23










     

Nádobí, krmivo, drogerie - strana 23

RECEPTY Dýně Hokkaido Dýně Hokkaido je jednou z nejznámějších dýní. Jak napovídá její název, pochází z Japonska, její sladká chuť připomíná jedlé kaštany. Nejznámější varianta má sytě oranžovou barvu (obsahuje více karotenu než mrkev), existují však také varianty zelené. Je vhodná pro přípravu polévek, povidel, koláčů, džemů, kompotů nebo třeba dýňových placek. ně Dý – chlouba každé hospodyně A čkoliv jejich historie je delší než 8  000 let, byly doposud v  naší kuchyni na  okraji zájmu. Renesanci zažívají teprve v  posledních letech. Dýně – královny podzimu, se prosazují nejen coby ingredience zdravé výživy, ale také jako žádaná delikatesa. Původ Pochází z tropické střední a jižní Ameriky. Přes Severní Ameriku se posléze dostaly také do Evropy. Dle archeologických nálezů lze dokázat jejich příslušnost k nejstarším kulturním plodinám, botanicky je řadíme jako např. okurky nebo melouny do čeledi tykvovitých. Odrůdy a trvanlivost Dnes známe více než 800 odrůd, z  nichž mezi nejznámější a  běžně dostupné řadíme např. dýni Hokkaido, špagetovou nebo třeba máslovou dýni. Nespornou výhodou je obecně dlouhá trvanlivost dýně: při pokojové teplotě vydrží až 4 mě- Dýně špagetová Dýně špagetová má oválný tvar a  šedivě žluté zbarvení. Její dužnina vytváří vlákna, která svým tvarem připomínající špagety, a vařením se od sebe oddělují. Doba vaření bývá obvykle kolem 30 minut, vaříme ji neoloupanou – celou nebo rozpůlenou řezem ke dnu hrnce. V kuchyni ji můžeme využít jako náhradu klasických špaget, ale také se hodí na  pečení resp. zapékání, receptů existují stovky! síce, rozkrojenou dýni lze bez problémů uchovat překrytou fólií v  chladničce 3 dny. „Melounově“ tuhá slupka u  zralých plodů se nekonzumuje, lze ji použít jako nádobu pro dýňový pokrm. Účinné látky Dýně jsou bohaté na  vitamíny skupin A, C a  E, vlákninu a  minerální látky (vápník, hořčík, fosfor, draslík, železo aj.). Dýňová semínka obsahují olej bohatý na  vitamíny A, B1, B2, B6, C, E, důležité nenasycené mastné kyseliny a celou řadu minerálních látek. Léčivé účinky Účinky dýně v oblasti zdraví se dají v krátkosti shrnout takto: dýně podporuje trávení a zbavuje střeva jedů; snižuje hladinu tuků v krvi; pomáhá odbourat tukové polštářky; působí močopudně, pomáhá při problémech s ledvinami a prostatou; posiluje imunitní systém; posiluje ochranný obal nervových vláken a uklidňuje atd. Dýně máslová Dýně máslová má hruškovitý tvar a  světle šedivé až oranžově žluté vnější zbarvení slupky. Oranžová dužnina chutí připomíná avokádo. Je vhodná k  přípravě polévek, omáček, nádivek, moučníků, marmelád, kompotů, lze ji i grilovat jako cuketu nebo lilek. Pestrou nabídku dýní najdete ve svém Kauflandu! Vyzkoušejte: y j t ompo iččin dýňový k Bab ýňová polévka D Potřebujeme: • 350 g batátů se slupkou • 1 dýni • 4 šalotky • olivový olej na potření • 5–6 neoloupaných stroužků česneku • 850 ml kuřecího vývaru • 125 ml sladké smetany • sůl a pepř • čerstvou pažitku na ozdobení Postup: Batáty, dýni a šalotky podélně rozpůlíme, na straně řezu je potřeme olejem a řeznou stranou dolů je naskládáme do mělkého pekáče. Přidáme stroužky česneku. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 °C asi 40 minut, až zelenina změkne a zezlátne. Poté ji necháme zchladnout. Z batátů a dýně vybereme dužinu a dáme ji do hrnce spolu se šalotkou a dužinou, kterou vymačkáme ze stroužků česneku. Přidáme vývar a špetku soli. Přivedeme k varu, snížíme teplotu, částečně přikryjeme a za občasného míchání zvolna vaříme 30 minut, až je zelenina velmi měkká. Polévku necháme zchladnout a rozmixujeme ji dohladka (po částech, je-li třeba). Vmícháme většinu smetany, dochutíme solí a pepřem a necháme 5–10 minut prohřát. Polévku podáváme ozdobenou pažitkou a zbylou smetanou. Pramen a foto: Recepty na každý den – Brambory, Nakladatelství SLOVART Potřebujeme: • 1 středně velkou dýni • ocet Na nálev: • 1 l vody • 750 g cukru • 30 ml octa • kousek celé skořice • několik hřebíčků • šťávu ze 2 citronů Postup: Dýni okrájíme, vydlabeme a nakrájíme na kostky. Zalijeme ji 2% roztokem octa s vodou. Necháme do druhého dne odstát a  slijeme. Druhý den přendáme dýni do  nálevu a  vaříme ji, až zesklovatí. Přendáme ji do sklenic. Do nálevu přidáme kousek celé skořice a několik hřebíčků. Necháme přejít varem a zalijeme dýni ve sklenicích. Sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme asi 20 minut při teplotě 80 °C. Pramen a foto: Danuše Machovská: Cukety, patizony, tykve, zeleninové saláty, Nakladatelství VYŠEHRAD NAŠE ODPOVĚDNOST Kaufland plní misky s Vámi Mnoho lidí má rádo své mazlíčky a příkladně se stará o jejich výživu. V naší republice je ovšem také kolem 7 000 domácích miláčků, kteří se vinou svých majitelů octli v útulcích. A ne každý si může vzít pejska nebo kočičku z útulku. Přesto jim můžeme pomoci všichni. Jednu z forem nabízí Váš Kaufland. Jakou? Stačí si od 26. září, a to Světového dne zvířat, koupit výrobky značek Pedigree® a Whiskas®. Každý výrobek znamená jednu misku kvalitního jídla pro pejsky a kočičky. Loni bylo tímto způsobem vybraným útulkům darováno 43 tun krmiva. Překonáme s Vaší pomocí loňský rekord a zachráníme životy pejsků a kočiček? www.kaufland.cz/ www.kaufland.de/ Více na: nachwuchsfoerderung odpovednost Přidejte se a POMOZTE naplnit misky v útulcích Boh19, Brn23, Bru19, CT19, FM19, Ha19, Ho19, HrM19, Ji19, Jes19, Km19, Knv19, Op19, OvP19, OZa23, Pv19, Svi19, Su19, Tb19, UB19, UH19, Vys19, Vse19, ZA19 / AMO23, APO19, AJV23, CB23, CK19, JH19, Kla23, Pis19 / - Ca19, Dc19, DK19, Jic19, JN19, Chru19, Lb19, MB23, NB19, Ny19, Par19, Tu19, RL19 / Do19, Kt19, Rok19, So19, UL19, Zat19 / -