Aktuálníletáky.cz   

Kaufland akční­ leták online : Nádobí, krmivo, drogerie

Platnost od 26.9. do 2.10.


Nádobí, krmivo, drogerie - strana 24










     

Nádobí, krmivo, drogerie - strana 24

JAK JSOU HEZKÉ ZEMĚ ČESKÉ… Ú zemí v  okolí soutoku řek Dyje a  Moravy se zcela právem říká moravská Amazonie. Tento rozsáhlý komplex zachovalých lužních lesů, luk a mokřadů je chráněn třemi územími soustavy Natura 2000, což jsou území, významná v  rámci celé Evropy. Ptačí oblast Soutok-Tvrdonicko, která je prakticky totožná s  evropsky významnou lokalitou (EVL) Soutok-Podluží, a  EVL Niva Dyje dohromady zaujímají plochu 130 km2. Celé území tvoří z  více jak 50 % naturová stanoviště a  chrání desítky naturových druhů. Samá voda… Toto unikátní území je chráněno tvarem písmene jednoduché vé, přerušeném Břeclaví. Základnu tvoří trojmezí u  hranic se Slovenskem a  Rakouskem, kde se vlévá Dyje do  Moravy. Celková délka všech vodních toků, četných meandrů, vodních kanálů, aktivních, poloslepých i  slepých říčních ramen je neuvě- Tentokrát na téma PES, KTERÝ KOUŠE Čtenáři sobě Humor je kořením života. Rozesmál Vás nějaký vtip? Pak neváhejte a  zašlete nám ho do redakce. Zaslat můžete i  vlastnoručně kreslený vtip, původní kresbou i  námětem. Autor uveřejněného vtipu od nás dostane dárkovou poukázku v  hodnotě 50  Kč, autor kresleného vtipu v hodnotě 100 Kč. Starší muž se ptá: „To je Váš pes?“ „Ano, proč?“ „Váš pes mě kousl do  nohy!“ „A co od takového malého psa chcete? Výš nedosáhne…“ R. Telíšek, Zlín Vyražme na túru, poznávat Naturu, aneb soutok Moravy a Dyje a Natura 2000 řitelných 327 km. Celé území je součástí biosférické rezervace UNESCO a zasahují sem dva mokřady mezinárodního významu. Zvláštností jsou vyvýšeniny zvané hrúdy, pozůstatky starých říčních teras a písečných přesypů, které vystupují až 3 m nad okolní rovinu. Lužní luhy Zachovalé panonské lužní lesy, tzv. tvrdé luhy, jsou unikátní v  rámci celé ČR. Převažují v  nich duby a  jasany, některé staré až 400 let. Významnou část představují pralesovité porosty, které tvoří nedělitelný komplex s  dalšími stanovišti. Významné jsou také nížinné nivní louky, v  pobřežních pásmech vegetace bahnitých říčních náplavů nebo na  hrúdech vegetace panonských dubohabřin společně s  fragmenty teplomilných doubrav a  acidofilními suchými trávníky. Nezapomeňte na dalekohled V  klínu mezi dvěma nejdelšími mo- „Vždyť jste tvrdil, že ten Váš pes by člověku neublížil. A  podívejte se na  moje kalhoty, jak je roztrhal!“ „No vidíte, že jsem měl pravdu. Vám se přece nic nestalo!“ Lidmila Uhrová, Třebíč „Pane, Váš pes kousl moji ženu!“ „V tom případě řekněte Vašemu, aby kousl moji, a jsme vyrovnáni!“ Zdeňka Járová, Kolín „Váš pes pokousal moji tchýni, když šla k Vám na návštěvu!“ „Sousede, snad mě nechcete žalovat?!“ „To ne, ale koupit Vašeho psa.“ Josef Severa, Brno „Pane doktore, pes mě kousnul do  ucha!“ „A  vydezinfikoval jste ho?“ „Ne, stačil utéct!“ Tereza Táborová, Tlumačov čáp bílý ravskými řekami bylo zjištěno téměř 50 druhů ryb, kolem 250 druhů ptáků (z  toho více než 140 hnízdících). Rozmnožuje se zde 11 druhů obojživelníků. Mnohé druhy patří mezi ohrožené nebo se v rámci ČR vyskytují pouze zde, např. ryby ježdík dunajský a žlutý nebo ostrucha křivočará. Jedná se o  ornitologicky nejvýznamnější území u  nás, významné hnízdiště, tahovou zastávku i  zimoviště. Zjištěno zde bylo na  230 druhů ptáků. Charakteristickým je hnízdící čáp bílý. Létají tu největší populace luňáka hnědého i červeného či raroha velkého. Břehy kanálů a řek obývá ledňáček říční. V  osluněných periodických tůních žije plž svinutec tenký, na kanály, tůně a slepá ramena se vážou další evropsky významné ryby, jako např. piskoř pruhovaný a hořavka duhová, která je vázána mimo jiné na výskyt měkkýše velevruba tupého. Žije zde i  vážka klínatka rohatá, která potřebuje pro svůj vývoj koryto přirozeného charakteru s  mělčinami s písčitým až štěrkovým sedimentem. Dobrodružná cesta k trojmezí K samotnému soutoku – nejjižnějšímu bodu Moravy – nevedou turistické značky. Proč je tomu tak? Jednak proto, že je zde naše největší obora pro chov jelení a  daňčí zvěře, a také kvůli častým záplavám. Proto se nedoporučuje toto krásné území navštívit na jaře a  za  vyšších vodních stavů. Ideální je projet ho na kole, nejlépe s mapou. Samotné místo soutoku je velice zvláštní, až magické. Dostanete se až na  písečný břehový výčnělek mezi tiše plynoucími řekami, kolem uslyšíte šumět stromy a  v  správně načasovaném termínu i  ptačí koncert. A  do  nejbližší civiliza- „Přijď dnes k  nám. Máme nového psa!“ „A  kouše?“ „To právě chceme vyzkoušet.“ Martin Kocurek, Halenkov „Je Váš pes hodně zlý?“ „To je slabé slovo! Už týden se nemůžeme dostat domů!“ Bohunka Prinichová, Most Sedí takhle chlápek na  lavičce, vedle něj sedí na  zemi pes. Jde okolo nějaká panička, která se mile podívá na psa a ptá se pána: „Kouše Váš pes?“ „Ne, můj pes nekouše.“ Paní se tedy ohne k  pejskovi a  raf, půlka rukávu je pryč. Paní se začne rozčilovat: „Pane, vždyť jste říkal, že Váš pes nekouše!“ „No taky že jo! Ale tohle není můj pes!“ Vlasta Nováková, Oldřichov Zloděj se vkrádá do bytu. Začne prohledávat šuplíky, když v tom slyší: „Ježíš tě vidí!“ Zloděj se lekne a jde prohledávat do  druhého pokoje. Tam zase slyší: „Ježíš tě vidí!“ Znovu se lekne a jde do kuchyně. Tam sedí v kleci papoušek a říká: „Ježíš tě vidí!“ Zloději se uleví a začne se smát: „Tak ty se jmenuješ Ježíš, to je ale blbé jméno!“ A  papoušek odpoví: „Ne, ne! Já jsem Jidáš. Ježíš je ten pitbull, co stojí za tebou.“ Petra Sváková, Rapotín „Proboha, Pepo, kdo tě tak pokousal?“ „Ále, náš Azor.“ „Jak to? Vždyť Azor je tak hodný?!“ „Vrátil jsem se z hospody střízlivý a on mě nepoznal.“ Zdeňka Brožková, Planá nad Lužnicí ce na českém území – města Lanžhot – je to vzdušnou čárou 12 km! A vězte, že se nacházíte v nadmořské výšce 148 m, tedy v druhém nejnižším místě v ČR. Foto: ČTK/PICTURE ALLIANCE/ CHROMORANGE / CHROMORANGE „Co vznikne, když zkřížíte lasii s  pitbullem?“ „???“ „Pes, který Vám brutálně kousne do nohy a pak běží pro pomoc.“ Veronika Čermáková, Přerov Pavel Langhans, Česká Třebová Šlapané víno na Burčákfestu N a Burčákfestu ve Znojmě budou dívky šlapat hrozny bosýma nohama, vyrobí takzvané šlapané víno. Místo lisování vína ve  vinařském lisu z  něj dívky a  ženy mošt „vyšlapou“, jejich jména se potom objeví na etiketě vína. Na festivalu, který se bude konat 27. a 28. září, lidé budou moci ochutnat čtyři druhy burčáku, poslechnout si vystoupení Čechomoru či zpívajícího právníka Ivo Jahelky, k dispozici budou i ochutnávky gastronomických specialit. ČTK to řekli pořadatelé akce. Burčákový festival se ve Znojmě bude konat podeváté. „Šlapání vína vychází z tradice, dříve se to takto dělávalo. Na festivalu to má velký ohlas, lidé utvoří čtyřčlenná družstva a  šlapou spolu víno ve  velké kádi,“ řekla ČTK Ilona Irmannová z pořádající agentury. Lidé si také budou moci koupit šlapané víno vyrobené na  předchozím ročníku. Burčákfest je druhou akcí pořádanou ve Znojmě kvůli ochutnávání a pití burčáku a  oslavy sklizně vína. Nejvýznamnější je Znojemské historické vinobraní, které se konalo 13. a 14. září, tedy o dva týdny dříve. Kromě burčáku budou v Louckém klášteře, kde se festival koná, k ochutnání i vína. ČTK Ilustrační foto: ČTK/EFE ABECEDA REGIONÁLNÍCH SPECIALIT v  lombardský Říká se, žena  severní Itálii, kamzemě. Že ne? region patří, si lidé neumějí s  jídlem tak vyhrát jako jihu této krásné inzerce jak úspěšně nastartovat svoji kariéru! 3. ročník VÝJIMEČNÝ PROGRAM PRO VÝJIMEČNÉ ABSOLVENTY! POTENTIAL CAMPUS Lombardskána kach Pod záštitou vrcholového vedení společnosti Kaufland Vás čeká kariérní program ušitý přímo na míru Vašemu potenciálu! Poznáte klíčové oblasti společnosti. Rozšíříte a upevníte si znalosti nutné k vedení a řízení lidí. Využijte šanci pro Váš profesní růst – až na pozici manažerské úrovně. Zkuste tedy lombardskou kachnu! Podpoříme Vás! Bude Vám: Potřebujeme: · 1 řapík celeru · 1 stroužek česneku · 6 slabě rozdrcených kuliček pepře · 1 bobkový list · 5 snítek petržele · 1 cibuli · 1 hřebíček · sůl Ostatní: · 2,25 kg těžkou kachnu · 225 g drobnozrnné hnědé čočky · 1 lžíci jemného olivového oleje · 2 cibule · 2 řapíky celeru · 2 lžíce brandy nebo grappy · 150 ml suchého bílého vína · sůl a pepř · 1 lžičku kukuřičné mouky Postup: Nejdříve kachnu rozdělíme na porce. V kloubu odřízneme křídla. Ohrneme kůži na konci krku a malým ostrým nožem vyřízneme vidlicovitou kost. Nůžkami na drůbež nebo silnými kuchyňskými nůžkami rozstřihneme prsa podél hrudní kosti; postupujeme od ocasní části ke krku. Podél obou stran odstřihneme páteř a kachnu rozdělíme na 2 poloviny. Páteř odstraníme. Každou část šikmo rozřízneme na polovinu. K přípravě vývaru vložíme křídla, páteř a krk do velkého hrnce a přidáme celer, česnek, pepř, bobkový list a snítky petržele. Do cibule zapíchneme hřebíček a přidáme do hrnce s velkou špetkou soli. Přilijeme studenou vodu a přivedeme k varu. Z povrchu sebereme všechnu pěnu. Snížíme teplotu a 2 hodiny zvolna vaříme. Scedíme do čistého hrnce a vaříme tak dlouho, až se vývar částečně odpaří. Odměříme 150 ml a všechen vývar uschováme. Přebereme čočku, propláchneme ji vodou a nasypeme do hrnce. Zalijeme takovým množstvím studené vody, aby byla všechna zrnka potopená a přidáme olivový olej. Cibuli překrojíme na polovinu a přidáme ji s celerem k čočce. Při střední teplotě přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme asi 15 minut, až začne čočka měknout. Slijeme a odložíme. Mezitím narovnáme porce kachny kůží dolů do pánve se silným dnem a asi 10 minut opékáme; občas pánví lehce zatřeseme. Porce kachny přendáme do kastrolu a slijeme přebytečný tuk z pánve. Zbývající cibuli a celer nakrájíme nadrobno a nasypeme do pánve. Opékáme při nízké teplotě 5 minut, až zelenina změkne; občas zamícháme. Děrovanou lžící ji přendáme do kastrolu. Pod kastrolem nastavíme střední teplotu, přilijeme brandy a zapálíme. Když plamen zhasne, přidáme víno a odměřené množství vývaru. Přivedeme k varu, přisypeme čočku a podle chuti osolíme a opepříme. Zakryjeme pokličkou a zvolna dusíme při nízké teplotě 40 minut, až je kachna i čočka měkká. Ve dvou lžících vývaru rozmícháme kukuřičnou moučku na hladkou pastu. Vmícháme ji do kastrolu a za častého míchání vaříme asi 5 minut, až směs zhoustne. Ochutnáme, je-li to nutné, přisolíme a připepříme a ihned podáváme. Pramen a foto: Velká italská kuchařka, Nakladatelství SLOVART AMO24, APO20, AVY24, AJV24 / — • odborně asistovat Váš osobní mentor • zajištěna účast na projektech • zprostředkováno kvalifikované zapracování v klíčových oblastech společnosti – hlavní důraz je kladen na oblast prodeje • náležet nadstandardní ohodnocení. Cílem programu je samostatné vedení obchodního domu nebo vedení úseku na centrále, v logistickém centru či v masozávodě. Máte zájem? Pak se přihlaste, pokud splňujete tyto požadavky: • znalost NJ nebo AJ na komunikativní úrovni (NJ výhodou) • vysokoškolské vzdělání – magisterské studium, max. 2 roky po ukončení studia • schopnost prosadit se • analytické a koncepční myšlení • ochota cestovat, řidičský průkaz skupiny B. Patříme k lídrům mezi obchodními řetězci s potravinami v České republice. Provozujeme již 110 hypermarketů, 2 logistická centra a vlastní masozávod. Pro přihlášení zašlete Váš strukturovaný životopis s průvodním dopisem v ČJ a NJ nebo AJ na email: personal@kaufland.cz Značka: „Potential Campus” Uzávěrka přihlášek je 15. 11. 2013. Těšíme se na Vás! Pro více informací www.kaufland.cz/campus za obsah inzerce ručí zadavatel 65